Ajurveda in poletno sonce

Po ajurvedi je koža povezana s čustvi, zato se na sonce nikoli ne odpravite jezni, lačni ali vznemirjeni!
Po ajurvedi je koža povezana s čustvi, zato se na sonce nikoli ne odpravite jezni, lačni ali vznemirjeni! (Foto: Shutterstock)

Ajurveda pravi, da se poškodbam kože in občutljivosti na sonce lahko poleti izognemo s tem, da kožo hladimo tudi navznoter.

Kadar nam postane vroče, se koža brani s svojo naravno sposobnostjo vlaženja in hlajenja, če pa se telo preveč segreje, ultravijolični sončni žarki prodrejo vanjo in poslabšajo stanje poddoše bhrajaka pite, ki ureja spremembe na koži. Pregretost namreč uniči vlažilno funkcijo kože, in ko se to zgodi, utegne postati opečena, če smo soncu izpostavljeni samo nekaj minut.


Zato, pravi, ajurveda, moramo poleti poskrbeti predvsem, da nam ni prevroče. In kako lahko to storimo?

Telo hladite od znotraj

Če naj se poleti izognete poškodbam kože, se izogibajte vsej hrani in navadam, ki povečujejo pita došo.To lahko povzroči uživanje pekoče hrane, kislih živil, alkohola, gensko spremenjenih živil in živil z veliko vsebnostjo konzervansov. Izogibajte se ostrim, kislim in slanim okusom.

Poleti raje uživajte hrano sladkega, trpkega in grenkega okusa, ki hladi telo in um. Med kuhanjem hrani dodajajte začimbe za spodbujanje prebave: kurkumo, koriander, koromač in kumino. Telo od znotraj hladite z uživanjem zeleno listnate zelenjave in sadja, kot so rozine, sladke hruške in jabolka, granatna jabolka, melone, lubenice … Takšna hrana bo kožo pomagala negovati in ji povrnila ravnovesje.

Stran s kemikalijami!

Segajte po čim bolj naravnih kozmetičnih sredstvih ter se izogibajte kemično obdelanim kremam, milom, šamponom, losjonom in zlasti kremam za sončenje, ki neposredno poslabšajo bhrajaka pito in povečajo občutljivost na sončne žarke. Tudi sintetične arome v kozmetičnih izdelkih dražijo kožo, saj vplivajo na čustva, zato ajurveda priporoča izdelke za nego kože brez strupenega natrijevega lavrilsulfata, ki suši ter draži lase in kožo.

Koža je povezana tudi z očmi in s čustvi

Na sonce se nikoli ne odpravite jezni, lačni ali vznemirjeni! Tudi jeza ogreje telo, saj poddoše pite uravnavajo čustva, oči in kožo, zato med njimi obstaja tesna povezava. To dokazuje tudi dejstvo, da v trenutkih jeze koža na obrazu kaj hitro pordeči. Ker obstaja tudi povezava med očmi in kožo, je nujno nositi sončna očala in pokrivalo, s čimer boste zaščitili kožo celotnega telesa. Priporočljivo je, da oči vsak večer ohladite s hladno vodo, nanje pa lahko položite še dobre stare rezine kumarice ali mokre čajne vrečke. To bo blagodejno vplivalo tudi na čustva in kožo.

Naravna pomoč pri opečeni koži

Na prizadeto mesto nanesite sok ali pire iz papaje, koristna pa je tudi maska iz peščice sezamovih semen, čajne žličke kurkume in majhne količine vode. Na prizadeto kožo lahko nanesete tudi pasto iz sesekljanih svežih listov bazilike, zmešanih z malce vode. Prava poletna osvežitev je tudi pretlačeno meso lubenice, ki kožo ohladi in navlaži. Na obraz jo nanesite za nekaj minut in nato sperite z vodo.

PREBERITE ŠE:


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki