Naravni pripravki za lajšanje težav pri aftah - ustni razjedi

Pomagate si lahko z nageljnovimi žbicami (klinčki). Vzemite en klinček in ga nekaj časa žvečite v ustih. Antiseptik bo ublažil razjede.
Pomagate si lahko z nageljnovimi žbicami (klinčki). Vzemite en klinček in ga nekaj časa žvečite v ustih. Antiseptik bo ublažil razjede. (Foto: Diana Anđelič)

Boleče spremembe na sluznici ustne votline ali afte, kot jim tudi pravimo, so neprijetna težava, ki običajno izgine sama od sebe. Pri lajšanju bolečin v ustih, ki spremljajo te sivobele ranice, si lahko pomagamo z naravnimi pripravki.

Pomoč zelišč

  • Blagodejna zelišča: grgrajte žajbljev čaj, saj ima antiseptične lastnosti, zaradi česar žajbelj vsebujejo tudi številne ustne vode. Čaj grgrajte dvakrat na dan.
  • Moč soli: ustno votlino splakujte s slano vodo. Žlico soli raztopite v kozarcu tople vode in z raztopino dvakrat na dan splakujte ustno votlino.
  • Koristne lastnosti pravega čaja: na ustno razjedo položite hladno mokro vrečko pravega čaja. Lahko tudi grgrate hladen pravi čaj. Koristi tudi, če si z njim enkrat do dvakrat na dan splakujete usta.
  • Eterična olja: uporabite antiseptična eterična olja, kot so olje sivke, limone, čajevca, pelargonije ali mire. V pol kozarca vode dodajte po eno kapljico vsaj treh antiseptičnih olj in tekočino uporabljajte kot ustno vodo. Ustno votlino spirajte do štirikrat na dan.
  • Čebelji izdelki: propolis je dober naravni antiseptik, zato je primeren tudi pri vnetju dlesni ali ustne votline. Propolis pospešuje celjenje ranic in deluje protibakterijsko.

Kako še preprečiti težave z aftami?

  • Če se vas pogosto pestijo ustne razjede, poskrbite, da boste uživali hrano, bogato z vitamini (predvsem z vitaminom C), flavonoidi in cinkom.
  • Naravna preventiva je tudi redno uživanje česna in čebule ter izogibanje predelanim ogljikovim hidratom in stresnemu življenju. 
  • Skrbite za ustno higieno. Ustna votlina mora biti skrbno negovana in očiščena, zato redno in pravilno čistite zobe in jezik.
  • Skrbite za svež dah: dve kapljici eteričnega olja poprove mete kanite v pol kozarca tople vode in s tekočino osvežite ustno votlino.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki