Zdravljenje s kristali

(Foto: Shutterstock)

Učinkovito in dragoceno!

Vsak kamen, ubran z določenim žarkom, ima posebno vlogo in oddaja vibracije, ki imajo zdravilne moči. Dragocenejši je kamen, močnejše energijsko polje ustvari in bolj nas polni s kozmičnimi močmi, ki sevajo v naše okolje. Kamni lahko pritegujejo pozitivne energije in preženejo negativne energije, njihove zdravilne energije pa sprejemamo tako, da jih nosimo v obliki nakita ali jih imamo blizu telesa.

Za zdravljenje lahko uporabljamo obdelane in neobdelane kamne. Zglajen in obdelan granat, denimo, je bolj blagodejen kot neobdelan, medtem ko je ametist najučinkovitejši v kristalni obliki. Če nam denarnica ne omogoča nakupa dragih kamnov, jih lahko nadomestimo s poldragimi kamni: namesto diamanta kupimo kristalni kvarc, namesto rubina topaz, namesto akvamarina turkiz, namesto modrega safirja lapis lazuli, namesto ognjenega opala karneol, namesto smaragda malahit, namesto indigo safirja azurite.

Kamne, ki si jih izberemo, nosimo v tesnem stiku s kožo, da lahko telo vsrkava njihove zdravilne lastnosti. Lahko jih tudi čez noč potopimo v vodo, nato pa jo naslednji dan popijemo; zdravilno biserno vodo, denimo, pripravimo tako, da štiri ali pet biserov čez noč potopimo v kozarec vode.

Vplivi planetov

Po indijski astrologiji, imenovani jotiš, so kristali in kamni manifestacija vibracije, svetlobe in barve ter so povezani s planeti našega osončja. Elektronsko sevanje planetov proizvaja celične spremembe v telesih in tudi močno vpliva na duševnost. Čistost njihovih žarkov predrami naše sposobnosti; pomirja nas ali poživlja, zdravi in uravnoveša. Astrologi priporočajo rabo kamnov za ublažitev in izničenje škodljivih učinkov posameznih planetov v nekaterih položajih.

Ker so planeti v nenehnem prehodu, svetujejo rabo različnih dragih in poldragih kamnov, seveda v skladu z gibanjem planetov ter v skladu s posameznikovo natalno karto in položajem planetov v njej. Vsekakor odsvetujejo, da se odločimo za nakup dragega kamna samo zato, ker nam je všeč, kajti planetarne energije, ki niso v ravnovesju, so zelo občutljive na navzočnost kamnov. Poleg upoštevanja planetarnih vplivov je pomembno, da so dragi ali poldragi kamni vgrajeni v ustrezno kovino in da imajo pravilno težo.


Uporaba po ajurvedi

 • Ahat zmanjšuje vpliv kaphe, elementa vode. Ščiti nas pred strahom in pripomore k duhovnem razvoju.
 • Ametist zmanjšuje vpliv vate, elementa zraka, in pite, elementa ognja. Uravnoveša čustva ter pospešuje, krepi in oživlja občutek ljubezni, sočutja, upanja in dostojanstva. Odpravlja tudi nespečnost in glavobol ter čustvene in telesne bolečine vseh vrst.
 • Beril zmanjšuje vpliv vate in kaphe. Pospešuje izražanje inteligence, a tudi krepi moč in prestiž.
 • Diamant krepi imunski sistem in podaljšuje življenje. Bel ali brezbarven diamant spodbuja vato in pito ter umirja kapho. Modri diamant umirja pito in spodbuja kapho. Rdeči diamant spodbuja pito ter krepi pretanjene vibracije srca, možganov in tkiv. Učinkuje pomlajevalno, krepi avro in prinaša lepoto. Pomaga tudi poglobiti odnos s partnerjem.
 • Lapis lazuli zmanjšuje vpliv vate in kaphe. Krepi oči, telo in um. Blagodejno deluje na jetra in kožo.
 • Mesečev kamen zmanjšuje vpliv pite in vate ter krepi vpliv kaphe. Pomirja um, blaži čustveni stres in predmenstrualni sindrom.
 • Opal blagodejno deluje na vato in kapho. Sprošča vročino, obnavlja reproduktivno tkivo, krepi živce in blaži migrene. Pospešuje prijateljstvo, ustvarjalnost, sočutje in razumevanje.
 • Biseri zmanjšujejo vpliv vate in pite ter krepi vpliv kaphe. Imajo zdravilen učinek na kožo, čistijo kri in izboljšujejo vitalnost. Prinašajo duševni mir.
 • Rdeče korale zmanjšuje vpliv vate in pite ter krepi vpliv kaphe. Čistijo kri, krepijo vitalnost ter pripomorejo k obvladovanju jeze, sovraštva in ljubosumja. Varujejo pred nezgodami, blažijo artritis, zaprtje, protin, histerijo in spolne bolezni.
 • Rubin zmanjšuje vpliv vate in kaphe. Izboljšuje zbranost in mentalno moč. Krepi moč in neodvisnost. V rabi je pri slabokrvnosti in očesnih bolezni, poleg tega krepi srce in pospešuje krvni obtok.
 • Topaz zmanjšuje vpliv vate in odganja strah. Priporočljiv je pri astmi, laringitisu, nespečnosti, pikih žuželk, okužbah, opeklinah, šokih, otroških boleznih in živčni izčrpanosti.
 • Safir blaži karcinom, astmo, nespečnost, visok krvni tlak in živčnost. Rumeni safir krepi moč in vitalnost ter je na splošno dober za zdravje. Modri safir pomaga pri izgubljanju teže in pomirja čustva.
 • Zeleni kamni − smaragd, žad in turmelin − blažijo stres in lajšajo različne tegobe. Smaragd uporabljamo pri boleznih ščitnice, nespečnosti, visokem krvnem tlaku, raku in levkodermiji. Žad učinkovito pomaga pri motnjah v delovanju ledvic in blaži težave z jetri. Poleg tega odpravlja zmedenost in zaskrbljenost.
 • Črni kamni − črni jantar, sivi kvarc, črna korala − vsrkavajo negativno energijo in lastnika varujejo pred škodljivimi vibracijami.
Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki