Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Z ajurvedo do harmonije


Starodavna znanost za zdravo in dolgo življenje

Ajurveda je naravni sistem medicine, ki v sanskrtu pomeni veda o življenju oz. dolgoživosti. Pred več kot 5000 leti so ga z opazovanjem in opisovanjem zakonitosti bivanja razvili indijski zdravilci in jasnovidci, a ta starodavna znanja so več kot dobrodošla tudi v današnjem svetu.
V starodavnih časih se je znanje ajurvede prenašalo iz roda v rod, znanje pa je bilo dostopno  zgolj nekaterim učencem. Danes se je ajurvede mogoče učiti na mnogih univerzah v Indiji in na Šrilanki, pa tudi v nekaterih šolah v Evropi in Ameriki. V Indiji ajurvedski zdravniki in terapevti uživajo visok ugled – tako kot zdravniki uradne medicine.  


Celosten pristop

Ajurveda enako pomembno obravnava vlogo telesa, uma in duše, k preventivi in zdravljenju pa pristopa celostno. Temelji ajurvede so preventivno ravnanje in postopki, s katerimi živimo zdravo in podaljšujemo svojo življenjsko dobo, hkrati pa tudi bolje razumemo sebe in okolico, dosežemo svoj polni potencial in vsakodnevno izražamo svojo pravo naravo.

Odkrije prave vzroke za težave

Ajurvedski zdravnik bolnika opazuje, pregleda in analizira njegove navade, odnos do okolice in do sebe. Na podlagi vseh podatkov predpiše navodila, kako in kaj naj spremeni v svojih navadah, po potrebi predpiše naravna zelišča in terapije za izboljšanje zdravja. Spozna ga tudi s sprostitvenimi tehnikami, fizičnimi vajami, meditacijo ... V nadaljevanju bolnika obravnavajo terapevti in maserji, ki sledijo navodilom zdravnika. Tako se sproži nežen in učinkovit ter naravni proces zdravljenja. Zdravnik pri zdravljenju vključuje raznolika znanja: zeliščarstvo, prehranjevanje, aromaterapijo, jogo, meditacije, pa tudi terapije z glasbo, barvami in spremembo življenjskih navad. Ajurveda pri vsaki obravnavi posameznika upošteva njegovo psihofizično energijo, ki jo imenujejo doše. Glavne tri doše po ajurvedi so vata, pita in kapha, vsak pa se rodi z določeno kombinacijo oz. ravnovesjem med temi došami. Da bi ostali zdravi in srečni, morajo tudi doše ostajati v ravnovesju. Pri tem igra veliko vlogo prehrana, ki doše uravnoveša oz. je predpisana za posameznega človeka glede na njegov tip doš.

Kaj zdravi?

Z ajurvedsko medicino se zdravijo različne bolezni, od kapi, Parkinsonove bolezni, vseh vrst paralize, migrene in sinusitisa do težav z dihali, jetri, zdrsa vratnih in ledvenih vretenc, pa tudi disk hernija vratnega in ledvenega dela hrbtenice, revmatični artritis, menstrualne težave, zaprtje, sladkorno bolezen, visok krvni tlak, slabokrvnost, holesterol in debelost, bolezni debelega črevesa, kožne bolezni, kot so luskavica, ekcem, garje, alergije, neplodnost, hemoroide in še marsikaj.

Ravnovesje duha in telesa

Bolnike pa ajurvedski zdravnik spodbuja tudi k spoznavanju samega sebe in k samoodkrivanju – zakaj zbolimo in kaj moramo spremeniti v svojem življenju, da bomo živeli celostno in zdravo. Ob pravilnem izvajanju terapije in upoštevanju navodil je torej cilj ravnovesje duha in telesa ter vitalno življenje.Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

ajurveda , komplementarna medicina , ajurvedsko zdravljenje , tradicionalna indijska medicina

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.