Deset nasvetov za sprostitev v petih minutah

(Foto: Jupiterimages)

Bolj ko drvimo skozi dneve in bolj ko smo izpostavljeni stresnim dejavnikom, kot so obremenjujoče službene ali šolske obveznosti, neurejeni družinski odnosi, strah pred izgubo delovnega mesta … manj energije imamo. Takrat začnejo odpovedovati funkcije, ki za naše telo niso življenjskega pomena. V primeru kroničnega stresa prvi odpove imunski sistem, zato nas hitreje napadejo bolezni. Najpogosteje pa občutimo bolečine in napetost v mišicah, nastopijo prebavne težave (driska, zaprtost, bolečine v želodcu …) ali spremembe téka (neješčnost, siljenje na bruhanje …), nemalokrat slabše spimo. Zato je dobro ukrepati takoj ter ob prvih znakih napetosti "ustaviti konje" in si vzeti čas za sprostitev.

1. Bodite hrast

Meditirajte – predstavljajte si, da ste hrast. Zamislite si, da vas obdaja debela skorja, s katere polzijo stres, naporni dogodki in vse drugo, kar vas obremenjuje. Vsakič, ko ste preveč obremenjeni, se spomnite na hrast.

2. Breztežno plavajte v modrini

Pri sproščanju pomaga tudi vizualizacija. Zamislite si, da plavate po zraku v velikanskem bazenu modrine. Modra barva namreč sprošča. Medtem ko si predstavljate breztežnost v modrem, globoko dihajte in nekaj te modrine vnesite v telo. Z vsakim vdihom boste bolj sproščeni.

3. Zmasirajte si lasišče

Ena od sprostilnih tehnik je tudi masaža. Na delovnem mestu ali med tičanjem v prometnem zamašku si lahko pomagate z masažo lasišča. Palce položite za ušesa, z drugimi prsti pa se nežno sprehajajte po lasišču. Obstaja tudi kar nekaj pripomočkov za masiranje lasišča.

4. Skomigajte z rameni

Kadar smo pod stresom, navadno čutimo napetost v ramenih in vratu, saj se mišice napnejo, kar lahko povzroči tenzijski glavobol. Takoj ko začutite napetost v telesu, nekajkrat skomignite z rameni – izmenično hitro in počasi – ter krožite z glavo, dokler se ne sprostite.

5. Izberite si svojo zatrditev …

… na primer Sem popolnoma miren in sproščen ali Zmorem. Ponotranjite jo in v trenutku napetosti zaprite oči, globoko vdihnite ter v mislih ponovite izbrani stavek.

6. Zadihajte

Na to, da smo pod stresom, nas lahko opozori že dihanje, saj postane plitvo in skorajda neopazno. Večkrat na dan se spomnite in zares zadihajte. V sproščenem položaju počasi vdihnite skozi nos, enako počasi štejte do pet in opazujte, kako se vam ob tem napihuje trebuh. Izdihnite skozi usta in počasi štejte do osem. Večkrat ponovite.

7. Postopoma sproščajte mišice

V mirnem prostoru se udobno namestite – najbolje je, če ležite. Postopoma sproščajte vse mišice, pri čemer se osredotočite na vsako mišico posebej. Začnite z obraznimi mišicami. Z vdihom jih napnite in v tem položaju zadržite nekaj sekund, z izdihom pa jih popolnoma sprostite. Nato nadaljujte z mišicami vratu, ramen … vse do mišic na nogah.

8. Rišite

Vsako risanje, čečkanje ali skiciranje vsaj za nekaj minut preusmeri pozornost in pomaga zbistriti misli – tako lahko tudi na težave gledate bolj optimistično. Ustvarjalno izražanje (pisanje, vrtnarjenje …), je namreč tudi oblika meditacije, ki človeka popolnoma prevzame, saj je popolnoma osredotočen na to, kar počne.

9. Potopite se v akvarij z ribami

Znanstveniki so že večkrat potrdili, da med učinkovite metode sproščanja spada tudi opazovanje akvarija z ribami. Stresa ne odpravlja le "živ" akvarij, temveč tudi posnetek življenja v akvariju.

10. Smejte se!

Če ste pod stresom, se nasmejte, četudi prav nič smešni situaciji ali ponesrečeni šali. Tudi nasploh ne pozabite ohraniti smisla za humor.

Najpogostejši nasveti kako premagati stres:
 • Izberite dobro glasbo in med poslušanjem pospravite dom ali skuhajte kaj dobrega.
 • Pojte in/ali plešite ob glasbi.
 • Odpravite se na sprehod s prijateljem
 • Privoščite si kopel.
 • Omejite svoje obveznosti in se naučite reči ne.
 • Ljubkujte se s psom ali mačko.
 • Bodite optimistični naravnani.
 • Meditirajte ali molite.
 • Privoščite si kratek spanec.
 • Tudi seks je odlična sprostitev.
 • Joga, taj či, či gong … to so le nekatere od tehnik, ki pomagajo do sprostitve.
 • Vsakršna rekreacija sprošča endorfine in s tem pomaga k sprostitvi.
 • Sprostite se lahko tudi ob pomoči aromaterapije – pomirjata vonja sivke in melise.
 • Večkrat na dan si pripravite zeleni ali melisin čaj.
 • Izogibajte se cigaretam, kavi in alkoholu.
 • Odpravite se v naravo, na samotnem kraju na ves glas zakričite in se tako znebite napetosti.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki