Aromoterapija za angelski spanec

(Foto: Dreamstime)

Kako na spanec vplivajo arome. Kateri aromaterapevtski pripravki oziroma eterična olja so najprimernejši za uporabo v spalnici? Kako oddaljeni naj bodo nosilci vonja od postelje? Katere arome nas najhitreje popeljejo do sprostitve in kakovostnega počitka?

Aromaterapija je darilo narave, saj prispeva k premagovanju neštetih tegob, obenem pa nas po naravni poti sprošča, zdravi in ohranja našo lepoto. Spanje je izredno pomemben del življenja, zato naj bo spalnica vaša oaza, kraj miru in počitka. Za dober spanec je nujno, da iz spalnice umaknete vse naprave, ki oddajajo sevanje. Spalnica mora biti prezračena, saj bodo tako aromaterapevtski pripravki učinkovitejši.

Sprostite se že pred spanjem

Priprava na spanje naj se začne, še preden ležete v posteljo. Privoščite si sprostitveno kopel, ki vas bo umirila, negovala in vam pričala blagodejne užitke. Znano je, da so že stari Grki in Rimljani neizmerno uživali v kopelih in savnah. Odločite se lahko za kopel vsega telesa ali pa samo nog. Po načelih refleksologije deluje kopel za dlani ali stopala enako regenerativno kot kopel za vse telo.

Eterična olja za miren spanec

Pri izbiri eteričnih olj uporabimo domišljijo in ustvarjalnost. Priporočljiva eterična olja za miren in sproščen spanec so:
 • Bergamotka, ki ima lahkoten in osvežilen vonj. Po vonju spominja na citruse.
 • Melisa s svojim toplim in krepčilnim vonjem zagotovo sodi v aromatično kopel.
 • Sladka pomaranča ima svež, sladek vonj in je nadvse primerno za uspavanje. Njen vonj zelo ugaja tudi otrokom.
 • Olje ravensare je s svojim nežnim vonjem eno od najblažjih, ponaša pa se tudi z izredno širokim spektrom uporabe tudi na drugih področjih (aromakozmetika).
 • Prava sivka ima prijeten in pomirjujoč vonj, obenem pa rahlo znižuje krvni tlak.
 • Ilang-ilang odlikuje sladek, orientalski vonj in sodi med afrodiziake.
 • Kupujte le kakovostna eterična olja z deklaracijami.

Čarobne vonjave naj priplavajo

Vsa omenjena eterična olja lahko uporabite v spalnici. Pri tem uporabite dišavnik ali čajne lučko. Pomembna je izbira čajne lučke: imeti mora dovolj veliko posodico za vodo (najmanj 2 dcl), sicer se bo olje žgalo, namesto da bi hlapelo. Čajno lučko ali dišavnik postavite na takšno mesto, da bodo dišeče vonjave prežemale ves prostor. Ne postavite jih preblizu obraza ali vzglavnika, da ne boste dosegli nasproten učinek. Vonjava mora do vas priplavati. In še namig: preden posteljnino spravite v sušilni stroj, nanjo kanite od 5 do 8 kapljic eteričnega olja sivke, limonske trave ali bergamotke. Posteljnina bo prežeta s čarobnimi vonjavami.


Priprava kopeli

Za pripravo kopeli lahko zmešate več olj, najbolje dve do tri. Voda za kopel naj ne bo prevroča (od 29 do 34 stopinj Celzija). Pozor: Kopeli niso priporočljive za osebe, ki imajo težave z ožiljem, in srčne bolnike.
Olja je treba vedno dodajati z medijem, ki jih topi. To so sojina smetana, rumenjak, sol, med, sladka smetana ali mleko.

Kopel s sojino smetano
1 dcl sojine smetane in 8 kapljic izbranega eteričnega olja.
Obe sestavini z lesenim predmetom zmešajte v stekleni posodici. Pripravek dodate kopeli.

Kopel z medom
 • 1 jušna žlica medu
 •  8 kapljic izbranega eteričnega olja (sladka pomaranča in sivka).
Kopel z mlekom
 • 1 dcl mleka
 • 8 kapljic eteričnega olja (ravensara, melisa in ilang-ilang).Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki