Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Masažne tehnike: šiatsu, kraniosakralna terapija in seiki soho


(stran 2 od 2)SOHO

Ko diha več kot telo

Tehnika seiki soho, ki jo je razvil Akinobu Kiši, izvira iz šintoizma in se navdihuje pri taoizmu, zenu, budizmu in drugih vzhodnih tradicijah. Šintoizem časti naravo, verjame, da življenjska energija obstaja v vsem, tako v živem kot neživem. Osredotoča se na tukaj in zdaj, ponuja možnost rasti in spremembam ter poudarja večni proces duhovnega prečiščevanja. Budizem večno ohranja um začetnika, odprt um brez vsakršnih pričakovanj. Zen govori o disciplini, pravilni drži in dihanju, nedvojnosti (brez sočutja ne dosežemo ničesar), praznini (prostor, celota, izvornosti), preprostosti, zaupanju, nenavezanosti (svoboda), sprejemanju, pozornosti.

Seiki soho pomeni empatijo, zmožnost vživljanja v čustva drugega, pa tudi o tem, da diha vse telo, ne samo dihala, marveč vsaka telesna struktura in vsaka celica zase – sočasno vse. Maser vodi klienta ob pomoči kvalitete občutkov in občutljivosti dotika. Tako se povežeta in "sledita" drug drugemu. Kiši pravi temu osmoza ali resonanca, stik z odprtostjo in popolno pozornostjo. Postaneš to, kar si (samo si), in si hkrati klientova zrcalna slika. K ničemer ne stremiš, vse je že v nas samih. Zaradi vsega tega seiki soho uvrščajo med najenostavnejše in najčistejše oblike zdravljenja.

Odkrije izvornost
Za terapevtsko tehniko seiki soho so značilni trije vidiki: delati nič (vu vei), resonanca s klientom in zaupanje v univerzum. Dobesedni prevod besede seiki je zdravljenje življenjske energije, namen te praske pa je znova odkriti svojo izvornost. Pomemben del seikija so naši spontani, naravni premiki telesa, ki omogočajo čiščenje nepotrebnih napetosti, ki ovirajo našo energijo.

Kdaj in za koga?
Masažo lahko izvajamo zgolj za boljše počutje, sprostitev in pomiritev, lahko pa tudi kot terapijo. Za boljše počutje je dovolj že ena seansa, masaža kot terapija pa navadno poteka večkrat, odvisno od posameznikovih težav. Opisane masažne tehnike lahko pomagajo vsem – dojenčkom in nosečnicam, zdravim in bolnim. V primeru svežih, odprtih ran in notranjih vnetij organov ali sklepov se masaža odsvetuje. Z masažo si povrnemo sproščenost in umirjenost. Te tehnike pomagajo do sproščenosti in umirjenosti, poleg tega človeku povrnejo pretočnost, zavedanje in stabilnost telesa. Telesu pomagajo prebroditi spomladansko utrujenost, v pomoč so po operacijah, poškodbah (zvini, zlomi, nategi in druge športne poškodbe) in težkih boleznih, pri neenakomerno gibljivih delih telesa, po porodu, pri bolečinah in krčih ter pri duševnih šokih in travmah. Terapevt z masažo ustvari prostor, v katerem se sproži proces in se lahko začnejo dogajati spremembe – uravnovešanje in samozdravljenje.

Kako potekajo terapije?
V nasprotju s klasično masažo pri opisanih masažnih tehnikah klient, oblečen v udobna oblačila, leži na tleh, na masažni mizi ali v za ta namen oblikovanem stolu. Dotiki – pritiski, gnetenje, rotacije in premiki – so pri opisanih tehnikah navadno zelo nežni, zato masaža ni boleča. Tradicionalni šiatsu izvaja zelo globoke in občasno boleče pritiske, vendar imamo Evropejci drugačen odnos do bolečine kot vzhodnjaki, zato se tak način dela pri nas redko uporablja. Terapevt pred terapijo opravi pogovor, s klientom, da se seznani z njegovo zgodovino (kronične ali druge pomembne bolezni in stanja) in življenjskimi navadami. Masažo vedno prilagodi posamezniku.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd