Jože Rat Škrabar, bioterapevt

Bioterapevt Jože Rat Škrabar se je med svojo osebno duhovno rastjo spoznal z zdravljenjem z glasom in govorom, s hipnozo, z angelskim zdravljenjem in z zdravljenjem z duhovnimi vodniki. Blizu so mu tudi znanja iz davnih šamanskih kultur, zdravljenje z zvokom in plesom, či gong … Učil se je tudi pri Zdenku Domančiću in med prvimi v Sloveniji je pri njem pridobil diplomo. Po poti duhovne rasti stopa ob podpori žene Bernardke, ki je mojstrica reikija in bioterapevtka.
Bioterapevt Jože Rat Škrabar se je med svojo osebno duhovno rastjo spoznal z zdravljenjem z glasom in govorom, s hipnozo, z angelskim zdravljenjem in z zdravljenjem z duhovnimi vodniki. Blizu so mu tudi znanja iz davnih šamanskih kultur, zdravljenje z zvokom in plesom, či gong … Učil se je tudi pri Zdenku Domančiću in med prvimi v Sloveniji je pri njem pridobil diplomo. Po poti duhovne rasti stopa ob podpori žene Bernardke, ki je mojstrica reikija in bioterapevtka. (Foto: Diana Anđelić)

Vse preiskušnje so darilo življenja

Vsaka bolezen nas opozarja, da nekaj v življenju počnemo narobe. "Razumeti jo moramo kot darilo, ki čisti našo dušo ter nas pripelje do tega, da uvidimo svoje napačno delovanje, ga spremenimo in začnemo živeti bolj harmonično," pravi bioterapevt Jože Rat Škrabar, s katerim smo se pogovarjali o tem, kako se spoprijemati z različnimi življenjskimi izzivi, tudi z boleznijo in negotovostjo časa, v katerem živimo. Razmišljati moramo pozitivno in delovati iz ljubezni, življenje pa nas tako ali tako nikoli ne postavi pred preizkušnjo, ki bi bila tako težka, da je ne bi mogli prenesti, pravi sogovornik.

Odkar se ukvarjate z zdravilstvom, ste se spoznali s številnimi tehnikami in pridobili veliko znanja. Vam je katera od metod še posebno blizu?
Res sem jih spoznal kar nekaj, vendar svojega dela ne bi poimenoval z besedo metoda. Gre namreč za to, da vse vere, in če hočete, vse metode, izvirajo iz ene same. To je delovanje, skladno z našo resnico, delovanje iz božanske ljubezni, z ljubeznijo do Univerzuma, Enosti, Vesolja, Boga … kakorkoli že poimenujemo to resnico. Samo s takšnim delovanjem dolgoročno odpravimo vzroke vseh svojih življenjskih težav. Seveda pa to nujno pomeni, da svoje življenje spremenimo.

Kako lahko to storimo?
Če želimo spremeniti smer svojega življenja, nam je na voljo sposobnost, da to naredimo. Z močjo svojih misli namreč ustvarjamo vse v svojem življenju. Naša misel je močnejša od atomske bombe. Z njo lahko zdravimo ali morimo; vse, tako slabo kakor tudi dobro, se nam vrne. Povsem preprosto. Če smo s svojim življenjem nezadovoljni, je najbolj preprosto in učinkovito, da vse postavimo na glavo. Misliti, govoriti in delati moramo pozitivno. Vse negativno moramo zamenjati s pozitivnim. V ozadju vsake naše namere pa mora biti ljubezen. K hitrejšim spremembam pripomorejo tudi čisto preproste stvari kot so umiritev, pozitivno razmišljanje, šport, meditacija, občasno odrekanje željam, gibanje v naravi, odpuščanje, sprejemanje ...

V kakšnih primerih se ljudje obrnejo na vas?
Ljudje se navadno name obrnejo takrat, ko potrebujejo pomoč na različnih področjih življenja – pri poslu, za izboljšanje športnih rezultatov, pri partnerskih odnosih … Pridejo pa tudi, ko so bolni in izčrpajo vse druge možnosti. Toda bolezen se začne razvijati že veliko prej, še preden se pojavi na telesni ravni. Če smo preveč zaposleni z materialnimi stvarmi, ne slišimo opozoril svojega notranjega glasu. Če pomoč za bolezen iščemo le v zdravilih, ne odpravimo pa njenih vzrokov, bolezen in težave potisnemo še globlje vase in zagotovo bomo znova zboleli. Če vas boli recimo glava, vzamete tableto in vas neha boleti. Niste pa se vprašali, zakaj vas glava boli.  Vsaka bolezen nas v resnici opozarja, da nekaj delamo narobe. Razumeti jo moramo kot darilo, ki čisti našo dušo ter nas pripelje do tega, da uvidimo svoje napačno delovanje, ga spremenimo in začnemo živeti bolj harmonično.
 
Kako jim vi lahko pomagate?
Bistvo mojega dela je pomoč pri osveščanju, da lahko sploh začnemo stvari spreminjati. Ko ozavestimo vzroke naših težav, jih lahko odpravimo. To je navadno najtežje, saj pomeni nujno spremembo na vseh področjih življenja. Svojega trenutnega načina življenja pa se oklepamo, saj pomeni varnost, četudi nas peha v bolezen. Nujno potrebno je v prvi vrsti odpustiti sebi za vsa storjena dejanja, odpuščati vsem, ki so nas prizadeli, razjezili ipd. in jim zaželeti vse najboljše, ter prerezati energijske eterične vezi, da lahko delujemo svobodno.
Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki