Samopomoč – afte

  • NP
  • petek, 02. julij 2010
(Foto: Dreamstime)

Tako majhne, vendar boleče

Afte praviloma nastanejo na notranji strani ustnic ali lic, na jeziku ali mehkem nebu, včasih pa tudi v žrelu. Njihov premer je običajno manjši od enega centimetra, v ustih pa jih je več hkrati. So značilne bele barve, okrogle in rdeče obrobljene. Zakaj natanko nastanejo afte, ne ve nihče, sicer pa velja, da naj bi bile pogostejše pri ljudeh, ki so pod večjim stresom ali imajo oslabljen imunski sistem.

Nekateri menijo, da so posledica pomanjkanja železa, vitamina B12 ali folne kisline, lahko pa se pojavijo tudi zaradi slabše ustne higiene. Ženske jih pogosto dobijo pred menstrualnim ciklusom. Pri ženskah se pojavljajo dvakrat pogosteje kot pri moških, če pa jih imajo vaši starši, imate 90 odstotkov možnosti, da jih boste dobili tudi vi.

Tako majhne in tako boleče
Afte opozorijo nase z bolečino. Čeprav so razjede majhne, je bolečina, ki jo povzročajo, nesorazmerno močna. Bolečine največkrat poslabšuje jezik, ki se nenehno drgne ob okoliško tkivo. Tudi vroča in močno začinjena hrana samo še poslabša stanje. Afte običajno izginejo po desetih do štirinajstih dneh.

Vivin namig

  • Konvencionalno zdravljenje bolečih razjed temelji na lajšanju bolečine z lokalnimi anestetiki in antiseptiki v obliki ustnih vod, raztopin, pršil ali pastil.
  • Ustno votlino lahko izpiramo z izvlečki zdravilnih rastlin, denimo kamilic, žajblja, slezenovca, preslice, kolmeža ali rmana.
  • Na razjede lahko nanesemo alkoholne izvlečke propolisa, ratanije, arnike, žajblja ali mire. Zaradi alkohola v izvlečku nas bo ob nanosu peklo, toda predel z afto bo nekaj časa omrtvičen. Ker so tovrstni pripravki pekoči, za otroke niso najprimernejši.
  • Aromaterapevti priporočajo nanos antiseptičnih eteričnih olj čajevca ali mire. Usta lahko izpirate tudi s pol skodelice vode, v katero ste vmešali olje.
  • Koristni so obkladki iz čaja, pripravljenega iz ognjiča ali mire.
  • Izkušnje posameznikov s ponavljajočimi se aftami pravijo, da se je njihovo pojavljanje omejilo, ko so začeli jesti bolj zdravo prehrano z veliko sadja in zelenjave.
  • Za preprečevanje aft nikoli ni odveč dobra ustna higiena.
  • Poskrbite za dober imunski sistem, jejte probiotike, zelenjavo, sadje ali dodatke vitaminov in mineralov.


Zdravnikov nasvet potrebujemo, če se posamezne afte zlijejo v večjo razjedo, če se pojavljajo pogosto ali če po štirinajstih dneh ne nastopi izboljšanje.

 

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki