Mandala posnema naravo in življenje

Kaj je mandala in kako nam pomaga v vsakdanjem življenju

Kjer je središče, ki se odpira navzven, je tudi mandala: polž, deblo, na pol prerezano jabolko ali pomaranča, oko, snežinka, cvetlica, ptičje gnezdo, odprt dežnik, načrt mesta, risbica našega malčka, pajčevina na steni …
Mandala je naravni feng šui – oddaja namreč zelo močno svetlobo, zato je priporočljivo, da jo obesimo v stanovanju ali pisarni. Ni nujno, da jo kupimo v knjigarni ali da si na svetovnem spletu naročimo program za izdelovanje mandal. Mandalo najdemo povsod okrog nas, lahko pa jo narišemo tudi sami.

Motiv mandale je star približno šest tisoč let; različna ljudstva in kulture so ga dolga stoletja uporabljala za sprostitev in meditacijo. Sestavljajo jo različni znaki, simboli, figure in liki. Beseda mandala v sanskrtu pomeni "krog", pomeni pa enotnost, popolnost, večnost. Tudi v vsakodnevnem življenju je krog simbol povezanosti, nerazdružljivosti in solidarnosti (denimo družinski krog, krog znancev in prijateljev, olimpijski krogi, krog iz dvanajstih zvezd na zastavi Evropske unije ipd.)

Mandala se začne in konča v sredini, s takšno zgradbo pa posnema naravo. "Krog s središčem" je namreč osnovna struktura, ki jo najdemo v biologiji, geologiji, kemiji, fiziki, astronomiji ipd. Večina živih bitij začne življenje kot enostavna, mikroskopsko drobcena struktura, kjer se vsak atom in vsaka celica zvrsti okrog jedra. Jedro je krog z zrncem (nukleol), ta pa predstavlja vir univerzalne energije.

MANDALA V UMETNOSTI IN KULTURI

Umetniki, misleci in duhovniki, a tudi preprosti ljudje so skozi stoletja uporabljali mandalo kot pripomoček za dvig zavesti iz linearnega, racionalnega, ki ga predstavlja leva polovica možganov, v ciklično, imaginarno, intuitivno, ki ga spodbujamo z desno polovico možganov. V mandali se združujejo narava in kultura, preteklost, prihodnost in sedanjost, duh in materija, starodavno in moderno, zavestno in podzavestno …

Primeri mandal: keltski labirint, alkimistična, hermetična mandala, azteški koledar,  taoistični simbol jin-jang, arhitektura gotskih katedral, mošej, budističnih stup itd., poslikana cerkvena okna, tako imenovane rozete, medicinska kolesa in peščene mandale ameriških Indijancev.

KAKO DELUJE MANDALA?

Mediji nas vsak dan bombardirajo z raznovrstnimi podobami, s katerimi nam želijo prodati izdelke, ki jih sploh ne potrebujemo, ali pa nam vsiliti mišljenje, ki ni skladno z našo življenjsko naravnanostjo. V nasprotju s temi podobami nas mandale hranijo s svetimi, simbolnimi podobami, ki nam pomagajo, da znova vzpostavimo stik s seboj in svetom. Ljudje potrebujemo simbole, da se zavemo, da zares živimo. Primitivne, tradicionalne družbe, ki s simbolnimi obredi ohranjajo stik s svetim, ne poznajo psihiatrov.

Z mandalo si lahko pomagamo pri meditaciji, zdravljenju in spoznavanju samega sebe. V vseh treh primerih jo lahko narišemo sami ali uporabimo že izdelano mandalo. Delo z mandalo je dolgotrajno, zato ne smemo obupati, če se nam bo sprva zdelo, da nismo dosegli želenih učinkov.

Meditacija
Mandala, ki jo bomo uporabili pri meditaciji, mora vzbuditi našo pozornost. Pomembnejše od tega, da nam mandala ugaja, je to, da je za nas uporabna. Če ste nemirne narave, izberite manjšo, preprostejšo mandalo, za bolj umirjene je primerna velika. Če ste jezni, uporabite karseda lepo mandalo, če ste zelo čutni, izberite "grdo". Na Vzhodu so duhovni učitelji tisti, ki učencem določijo mandalo za meditacijo.

Vaja: Namestite se v udoben položaj. Globoko dihajte. Osredotočite se na mandalo. Pozabite na vse, kar se dogaja okrog vas, pozabite na vse svoje misli in čustva. Za vas obstaja samo mandala, kot bi vse okrog nje izginilo. Ko se vam zazdi, da mandalo že temeljito poznate, zaprite oči in si jo znova predstavljate. Ko izgubite sliko, odprite oči in si spet oglejte mandalo. S to vajo boste sčasoma pridobili sposobnost koncentracije.

Zdravljenje in sprostitev
Občutki strahu, stres, čustveno neravnovesje, agresija ter druge skrbi in stiske izhajajo iz pomanjkanja občutka za enost. V umetnostni in barvni terapiji uporabljajo mandalo kot pripomoček za raziskovanje čustev, odnosov in odzivov. Barvanje mandale je učinkovita terapija, s katero znova vzpostavimo harmonijo in omilimo stres.

Ko se v celoti posvetimo barvanju, smo sami s seboj in s svojimi občutki. V takšnem stanju lahko prepoznamo notranji dialog, torej misli, ki se nam ves čas nenadzorovano podijo po glavi. Ko te misli prepoznamo, jih lahko nadzorujemo in usmerjamo. To je pomembno zato, ker naše misli vplivajo na naše počutje. Še več – naše misli so naša dejanja, ta oblikujejo našo osebnost, naša osebnost pa določa našo usodo.

Vaja: Če ste pred težko preizkušnjo ali imate problem osebne narave, ki ga nameravate rešiti, si lahko pomagate z risanjem mandale. Pri risanju se osredotočite na svojo željo ali težavo. Če se boste z narisano podobo ukvarjali vsak dan po petnajst minut, bo zagotovo vplivala na vas. Mandala je kot molitev, zato jo lahko izdelamo tudi za koga drugega.

Osebnostna rast
Mandala je sestavljena iz nasprotij (temno – svetlo, krog – kvadrat, ogenj – voda), ki se združujejo v harmonično celoto. Vsi ljudje si želimo biti popolni, zato pogosto prikrivamo svoje temne plati. Toda mandala nam sporoča, da so nasprotja nekaj povsem naravnega, in da sploh ni treba, da smo ves čas lepi, prijazni, čisti. Ko sprejmemo dejstvo, da smo lahko tudi grdi, nesramni ali umazani, nas naše napake ne obremenjujejo več.

Mandala nam odpira vrata neizrekljivega – razodeva naše sanje, slutnje in vizije ter nam omogoča globlje razumevanje stvari. Z risanjem in preučevanjem lastnih mandal spoznavamo svoje duhovne simbole in arhetipe, te pa lahko uporabimo pri osebnem razvoju. Spoznavanje simbolov na kolektivni ravni dvigne našo zavest in je pot k samouresničenju.

Vaja: Naslednja meditacija z mandalo simbolizira duhovno popotovanje, na katerem se moramo spopasti s številnimi ovirami, čiščenjem in razočaranji, pri tem pa pride na dan veliko informacij iz globine naše duše. Mandala je zemljevid, ki vodi do naših skritih zakladov.

Prižgite si dišečo svečko, zavrtite si umirjeno glasbo, oblecite svoje ljubo oblačilo (tako boste ponovili ritual, ki so ga častili že v starodavnih časih). Opazujte mandalo. Premikajte se od obrobja proti središču. Potujte po simbolih, sledite linijam in barvam. Pri tem bodite pozorni na svoje občutke. Kaj vam govori mandala? V dnevnik si beležite svoja odkritja. Napišete lahko tudi pesem ali kar zaplešete. Pomembno je, da vse, kar občutite, nekako izrazite.

KAKO IZDELATI MANDALO?

Preden se lotite izdelave mandale, morate vedeti, koliko ljudi bo navzočih pri izdelavi, kako velika bo in katere materiale potrebujete. Če se odločite za skupinsko mandalo, morate določiti, ali boste imeli vodjo, ali bo mandala izdelana po načrtu ali pa bo nastajala spontano.

Ko imate vse, kar potrebujete za izdelavo mandale, narišite kvadrat, določite središče in ga označite. Priporočljivo je, da zarišete nekaj linij, s katerimi boste razdelili prostor. Zatem narišite krog. Mandalo lahko polnite od znotraj navzven ali obratno. Uporabite močne barve, različne like in simbole. Vse drugo prepustite domišljiji. Kako se boste povezali z mandalo, je odvisno samo od vas. Ne obstaja niti prava niti napačna pot. Zaupajte lastni intuiciji!

Nekaj predlogov:
1
. Otroku preberite zgodbo, na osnovi katere naj potem nariše mandalo. To mu bo pomagalo pri razumevanju zgodbe, obenem pa se bo lahko umetniško izrazil. Ker je vsaka interpretacija prava, otroka ne bo skrbelo, da bi zgodbo napačno razumel.
2. Naberite kamne in na plaži izdelajte družinsko mandalo.
3. Za izboljšanje skupinskega dela v podjetju naj uslužbenci izdelajo skupinsko mandalo.

Tibetanske peščene mandale
Izdelovanje peščene mandale je molitev k Budi, s katero želijo tibetanski budisti vzpostaviti sočutje do vseh bitij na svetu. Tibetanski menihi se morajo uriti več let, preden lahko izdelajo peščeno mandalo. Poleg tega je pred začetkom izdelovanja mandale potrebna intenzivna tridnevna meditacija. Izdelava mandale namreč zahteva izredno disciplino in natančnost, kajti že najmanjša napaka bi utegnila porušiti ravnovesje. Gre za podoben proces kot pri igranju Mozartovih skladb – že najmanjša sprememba ustvari disharmonijo.

Menihi izdelujejo mandalo več dni. Barvni pesek, narejen iz poldragih kamnov, s posebnimi tulci, imenovanimi chakpurs, polagajo v zapletene vzorce in oblike. Ko je mandala dokončana, jo stresejo v reko. To dejanje simbolizira osnovno budistično načelo: minljivost življenja in pomen nenavezanosti na vse snovno.

Mandala in C. G. Jung
Švicarski psiholog C. G. Jung je mandalo odkril v obdobju, ko je preživljal osebno krizo. Ugotovil je, da se simboli, ki jih najdemo v mandali, spontano pojavljajo v sanjah in umetnosti. Nezavedno se torej izrazi prek arhetipskih podob, ki so univerzalne in skupne različnim kulturam. "Šele ko sem začel risati mandale, sem videl, da vse, vse poti, po katerih hodim, in vsi koraki, ki se jih lotevam, vodijo nazaj k isti točki, namreč k sredini. Mandala je pot k sredini, individuaciji." Jung je transcendentalne možnosti mandale uporabil tudi pri svojih pacientih.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki