Tarot in arhetipi

(Foto: Jupiterimages)

Izračunajte svoj osebni in duhovni simbol

Barbara se je več let borila z depresijo. Pomagali niso niti obiski pri psihiatrinji. »Tarot sem odkrila, ko sem bila že povsem na koncu z močmi. Ob pomoči tarota sem začela spoznavati, da v svojem trpljenju nisem sama, da so se stvari, ki se mi dogajajo, dogajale že mnogim pred menoj. Tarot me vedno znova preseneča s svojo modrostjo. Prisluhnem mu in pove mi, kako naj živim svoj resnični jaz.«

Arhaični človek, ki se je v svojih sanjah srečeval z nedoumljivo močjo in strašljivimi čustvi, je te sile prestavil v zunanji svet bogov in boginj ter planetov. Vendar bogovi niso zgolj stvar preteklosti in primitivnih ritualnih verovanj – niso mrtvi, v nas živijo kot sile nezavedne psihe.

Skrivnostna skrinjica podob

Jung je v sanjah svojih pacientov našel motive, ki so značilni za vse človeštvo, morda celo za živali. Imenujejo se arhetipi in izhajajo iz kolektivnega nezavednega. Arhetipi so energetski vzorci, ponavljajoče se podobe, zgodbe in simboli, ki so shranjeni v nas, četudi z njimi nimamo neposredne izkušnje. Ne moremo jim ubežati, saj niso odvisni od časa in kraja. Srečujemo jih v podzavesti (sanje), pa tudi pri zavestnem ustvarjanju (umetnost).

Apolon in Dioniz

Slikar lahko mesece čepi pred slikarskim platnom in v duhu boga Apolona vestno preučuje kompozicijo in barve, toda njegova slika bo kljub temu pusta in izumetničena. Tedaj ga obišče Dioniz − in v kaotičnem trenutku zamaknjenosti se rodi umetnina vrhunskih razsežnosti. Umetnik se je srečal s kolektivnim nezavednim, z božanskim v sebi, z arhetipsko energijo. 

Vsakdo ima svoj arhetip, po katerem živi. Poišče ga lahko v sanjah, umetnosti, religiji, pravljicah, ritualih, Yi Jingu, kabali … Prava zakladnica arhetipskih podob je tarot.

Postaje na poti življenja

Tarot sestavlja 78 kart, ki jih delimo v veliko arkano in malo arkano. Karte velike arkane s slikovitimi podobami opisujejo različne arhetipe, kot so Smrt, Moč in Pravica. Seveda bo imela posamezna karta za vsakega človeka drugačen pomen, čeprav arhetip ostaja isti. Za primer vzemimo karto Smrt. Smrt je arhetip, ki ga poznamo vsi. Toda za indijskega jogija pomeni nekaj drugega kot za zahodnega materialista.

Pot zorenja

Carl Gustav Jung je karte velike arkane primerjal s procesom individuacije. Individuacija je proces posameznikovega psihološkega zorenja, ki je podobno staranju fizičnega telesa. Dvaindvajset kart velike arkane prikazuje potovanje, ki ga mora opraviti vsak človek, in sicer večkrat v življenju.

Začnemo s karto Norca, ki je simbol nedolžnega otroka. V kartah Čarovnik, Velika svečenica, Cesarica, Cesar in Svečenik se srečamo s svojimi fizičnimi in kozmičnimi starši. Karti Ljubimca in Kočija predstavljata konflikte odraščanja. Sledijo preizkušnje in moralne dileme (Pravica, Puščavnik), obup in občutek nemoči (Obešenec, Smrt) ter podiranje zastarelih vedenjskih vzorcev (Hudič, Trdnjava). Šele karte Zvezda, Luna in Sonce nam znova vlijejo upanje. V kartah Presoja in Vesolje se pomirimo s svetom in s samim seboj; spet smo otroci.

Članek se nadaljuje »


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki