Preučevanje delovanja ibogaina

(Foto: Jupiterimages)

Ko se povrnemo k izvirom

Ibogain oziroma rastlina iboga (Tabernanthe iboga), ki vsebuje ta psihoaktivni indolni alkaloid, je na območju Gabona in Konga že stoletja znano zdravilo in obredna droga. Na Zahodu je ibogain vzbudil pozornost kot zdravilo za prekinjanje opiatne, kokainske, nikotinske in alkoholne odvisnosti. O uživanju ibogaina in njegovi znanstveni evaluaciji smo se pogovarjali z zdravnikom in raziskovalcem s področja biotehnologije, Romanom Paškulinom, ustanoviteljem OMI Inštituta, zavoda za antropološko medicino, ki je opravil tudi dve terenski raziskavi v Gabonu.

Ena od prednostnih nalog inštituta OMI je znanstveno preverjanje tradicionalnih metod zdravljenja. Kaj vas je spodbudilo, da ste se kot zdravnik lotili premoščanja vrzeli med zahodno in tradicionalno  medicino? 

Med uradno medicino in tradicionalnimi oblikami zdravljenja se razpira prepad sovražnosti, ljubosumja, strahu in nezaupanja. V resnici gre na obeh straneh predvsem za nečimrnost in nepripravljenost prisluhniti drugemu. Kot da živimo v statičnem svetu, v katerem so vprašanja in odgovori vedno enaki in večni. Pozabljamo, da se vsakemu problemu lahko približamo iz različnih smeri in z različnimi metodami. Odgovori in rešitve se nenehno spreminjajo ter so različni glede na zemljepisno širino in dolžino, okolje in posameznika, ki ga zadevajo. Določa jih tudi odnos, ki ga ima prizadeti do problema. To ne velja le za kvantno fiziko, kjer je izid poskusa odvisen od pričakovanj opazovalca; enako velja v zdravstvu, uradnem in neuradnem.


Kako boste našli skupen imenovalec med tako različnimi doktrinami in pristopi?

Čeprav se zdi, da si doktrine stojijo tako vsaka k sebi, da je težko že sporazumevanje, si vseeno upam pričakovati neka stičišča, ki utegnejo postati izhodišča za večje sodelovanje med posameznimi medicinami. Dokončno zlitje ni ne smiselno ne zaželeno; toda tako bi bil možen vsaj pogled čez "planke".
V praksi gre za navzkrižno preverjanje postopkov in rezultatov različnih šol z znanstvenoraziskovalnimi metodami in testiranji. Seveda se zavedamo, da je največja skupna lastnost ločenih kulturnih okolij prav njihova medsebojna različnost ter (v določeni meri) tudi neprimerljivost in nezdružljivost. Toda če je možna ljubezen med posamezniki različnih ras, ver ali političnih prepričanj, bomo nekega dne tudi zahodnjaški zdravniki, ki smo pozno v noč študirali pod neonskimi svetilkami, lahko razumeli, da je okoli kože plast ioniziranega zraka, ki mu nekateri pravijo avra. Če bomo le hoteli …

Katere metode uporabljate pri raziskavah?

Veliko pozornost posvečamo domačim in tudi bolj eksotičnim zdravilnim učinkovinam naravnega izvora. Novejše biotehnološke metode omogočajo spremljanje sprememb v celici na področju izražanja genov. Čeprav ima posameznik v svojih celicah konstanten nabor genov, so ti v danih okoliščinah bodisi aktivni bodisi neaktivni. Vzorec aktivnosti je tisto, čemur nekateri imenujejo genetski spomin. Zdravilna zelišča lahko ta vzorec spremenijo oziroma lahko patološko spremenjenemu vzorcu povrnejo zdravo sliko. To področje obravnavata funkcijska genomika in proteomika. Tovrstne raziskave so zelo obetavne, vendar so še v povojih. Preučevanje delovanja ibogaina, alkaloida afriške zdravilne rastline iboga, je prvi dokončani projekt Inštituta OMI. Nenazadnje je poznavanje etnobotanike del kulturne dediščine in ni zanimivo le z medicinskega, temveč tudi z družboslovnega vidika.

Članek se nadaljuje »


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki