Čiščenje telesa, uma in čustev

Čiščenje telesa, uma in čustev je najlepše darilo, ki si ga lahko podarite. Čeprav ni čudežno zdravilo za vse bolezni, je odlična metoda za nov polet in blagodejne spremembe. Povrnili se vam bodo dobro počutje, vitalnost in duševni mir.
Čiščenje telesa, uma in čustev je najlepše darilo, ki si ga lahko podarite. Čeprav ni čudežno zdravilo za vse bolezni, je odlična metoda za nov polet in blagodejne spremembe. Povrnili se vam bodo dobro počutje, vitalnost in duševni mir. (Foto: Shutterstock)

Prvi znanilci nakopičenih odvečnih snovi v telesu so utrujenost, nezbranost, podočnjaki, alergije, bolečine v sklepih, zamašene obnosne votline, motne in pordele oči, polt brez leska, madeži na koži, slaba prebava, zadah iz ust …  Čiščenje telesa, uma in čustev je najlepše darilo, ki si ga lahko podarite. Čeprav ni čudežno zdravilo za vse bolezni, je odlična metoda za nov polet in blagodejne spremembe. Povrnili se vam bodo dobro počutje, vitalnost in duševni mir.

Pomlad je najustreznejši čas za čiščenje zimskega balasta in prebujanje energijskih potencialov telesa. Za vas smo zbrali nekaj najbolj preverjenih postopkov za razstrupljanje telesa in duha, ki se jih lahko lotite sami, brez strokovnega pomoči.

Post – najučinkovitejše razstrupljanje

Najhitrejša in najučinkovitejša metoda razstrupljanja telesa je post. Najbolje je, da se ga lotite spomladi, ko se prebuja narava. Nekoč so se ljudje postili tudi po trideset, štirideset dni, za sodobnega človeka pa so primernejši kratki, vendar redni posti, denimo enodneven ali dvodneven post dvakrat na mesec, v skladu z luninimi menami.


Najučinkovitejša metoda postenja je, da ves dan ne zaužijete prav ničesar, niti vode ne. Takšen post učinkuje najhitreje ter iz telesa izcedi vse strupene in škodljive snovi, približno tako, kot če bi stiskali umazano gobo. Med postom se je treba nujno klistirati z mlačno vodo. Dobro deneta tudi živahna hoja po svežem zraku in globoko dihanje, saj poživljata krvni obtok in izločanje odpadnih snovi.


Takšen post je najbolje končati naslednji dan po sončnem vzhodu. Tedaj popijte kozarc limoninega soka, ki mu primešate ščepec soli ali medu. Limonin sok je alkalen, nevtralizira kisline in pomaga pri izločanju sluzi. Nato počasi zaužijete banano, in sicer tako, da vsakič odgriznete majhen kos in ga pogoltnete kar celega, ne da bi ga prežvečili. Banana deluje kot spužva, saj vpija in nevtralizira strupe v želodcu in črevih, obenem pa podmaže črevo in olajša prebavo. Prvi obrok po postu mora biti lahek, vsebovati mora veliko sadja in sveže zelenjave, da boste iz prebavil izločili še vse ostale strupe.


Najboljši dnevi za postenje so trije dnevi pred prvim krajcem in polno luno. Znanstvene raziskave so pokazale, da v dnevih prvega krajca in polnega meseca ter tri dni prej lunina gravitacijska sila potiska telesne tekočine proti možganom. Ta presežek tekočine ovira delovanje možganov, kar zaznamo v obliki različnih duševnih in telesnih znakov, kot so vznemirjenost, razdražljivost, pretirana občutljivost, iracionalni impulzi … Naravna pot za doseganje ravnovesja tekočine v telesu je post brez vode; ta namreč zmanjša količino tekočine v telesu.


Za čistost telesa in boljši nadzor nad umom se je priporočljivo postiti dvakrat na mesec. Če se hranite 28 dni v mesecu, priskrbite telesu dovolj hrane, da proizvede ustrezno količino limfe, ki čisti telo, pomaga pri izločanju hormonov ter hrani možgane in jih krepi. Če je v telesu preveč limfe, so spolni organi in žleze preveč stimulirani. Posledica je pretirana spolna sla, ki ovira telo in um. Toda pomanjkanje limfe je škodljivo, saj sproži mentalno topost in bolezni. V vseh vidikih življenja je zmernost zakon narave.

Članek se nadaljuje »


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki