Kaj nam sporočajo sanje?

(Foto: Jupiterimages)

Simboli v sanjah

Razumevanje sanj je umetnost, ki jo ustvarjamo sami, v dialogu z našo podzavestjo. Ko se zbudimo iz sanj, imamo pogosto občutek, da nam sanje želijo nekaj povedati, vendar njihovega sporočila ne razumemo. Zakaj nam sanje ne posredujejo jasne slike? Idealno bi bilo, da bi odgovor prejeli kar po e-pošti! To bi bilo seveda preveč enostavno.


Sanje kot spopad z nezavednim

Sanje so most med zavednim in nezavednim, med vidnim in nevidnim. Zavedno je naše budno stanje, nezavedno pa predstavlja temno skrinjico, v kateri se nabira vse, kar je v nas potlačeno, neopaženo, pozabljeno ali moralno nesprejemljivo. Sanje si lahko zapomnimo – to je njihov zavedni del. Hkrati so eno najskrivnostnejših človekovih doživetij.

Sigmund Freud je trdil, da so sanje oblika izražanja naših nezavednih izkušenj in želja, še posebej seksualnih. Carl Gustav Jung je Freudovo pojmovanje razširil z ugotovitvijo, da sanje ne izražajo le posameznikovih osebnih nezavednih izkušenj. Ugotovil je namreč, da se v sanjah pojavljajo simboli, ki jih so enaki za vse ljudi različnih kultur in generacij. Obstaja torej tudi »kolektivno nezavedno«.

Sanje so sporočila duše, izražena v poetičnem jeziku. Z razumevanjem simbolov lahko odkrijemo, česar se na osebni, kulturni ali kolektivni ravni ne zavedamo.


 »Ni slovarja za podobe telesa!«

Za interpretacijo sanj ne obstajajo nobena določena pravila. Vsake sanje so enkratne in neponovljive. Isti simbol ima lahko različen pomen za različne ljudi, odvisno od njihovih izkušenj, konteksta življenja in konteksta sanj, v katerih se pojavi. Sanje najpogosteje govorijo o nas samih -  o našem pogledu na svet, o naših strahovih, problemih, ljubeznih in o našem duhovnemu razvoju. Zato ne bo noben zunanji strokovnjak vedel bolje od nas samih, kaj nam sanje sporočajo.

Ko se ukvarjate s svojim notranjim svetom, morate biti sproščeni. Začnete lahko z zdravim načinom življenja - jejte zdravo, uravnoteženo prehrano, veliko se gibajte in poskrbite, da boste dobili najmanj osem ur spanja. Ne samo, da je spanje pomembno za rast in zdravljenje našega telesa, čas, ko sanjamo, je lahko zelo dragocen za boljše razumevanje vsakodnevnih dogodkov in čustev.

Preden greste spat, se sprostite. Da bi si sanje lažje zapomnili, si recite: »Tokrat si bom sanje zapomnil/-a«. Če je le mogoče, se zbudite naravno, brez budilke.

Ob postelji imejte vedno pripravljen zvezek. Ko se zbudite, si vzemite čas, da v mislih obnovite svoje sanje. Oči pustite zaprte. Sanje nato zapišite v zvezek ali jih posnemite na kasetofon. Če zjutraj nimate veliko časa, izpišite samo simbole, ki so vam ostali v spominu. Dogajanje boste lahko opisali kasneje, ko boste imeli čas. Pisanje dnevnika je izjemnega pomena, saj lahko analiziramo svoje sanje skozi daljše obdobje in spremljamo naš osebni razvoj.


Doživljanje simbolov

Ko ste sanje zabeležili, naredite seznam vseh simbolov, ki so se pojavili v sanjah, naj bodo to ljudje, kraji, okoliščine ali dejanja. Nato poiščite asociacije. Pustite, da vas vodi domišljija, in ne razum. Ponavadi je prva stvar, ki vam pade na pamet, najbolj pomembna, tudi če se vam zdi čisto nesmiselna. Recimo, da se v vaših sanjah pojavi klobuk.

Poiščimo asociacije: Klobuk – kapa. Kapa – sneg. Sneg – Božič itd.

Nato raziščite, kaj simbol pomeni na kulturni, osebni in kolektivni ravni. Kulturna raven je splošna, gre za pomen, ki ga poznamo vsi. Vsi vemo, kaj pomeni rdeča luč na semaforju. O klobuku lahko zapišete: »Klobuk je pokrivalo, s katerim se pokrijemo v slabem vremenu«.

Da bi našli pomen simbola na osebni ravni, preučite lasten odnos do simbola. Spomnite se dogodkov iz svojega življenja, ki bi jih lahko povezali s tem simbolom. Pozorni bodite na reakcije in občutke, ki jih v vas vzbudijo podobe. Vrnimo se h klobuku: »Bil je staromoden in obrabljen kot tetin.« Ali so vaše sanje odsev odnosa z vašo teto? Ste se lahko k njej lahko zatekli v hudih časih?  Ali se vam teta zdi »staromodna« in »obrabljena«?
Članek se nadaljuje »


Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki