Astragalus za krepitev oslabljenega imunskega sistema

Astragalus »dviguje« vse, kar je v telesu povešeno, pravijo Kitajci, od organov, kože do slabih kosti, pomlajuje in deluje proti staranju na celični ravni.
Astragalus »dviguje« vse, kar je v telesu povešeno, pravijo Kitajci, od organov, kože do slabih kosti, pomlajuje in deluje proti staranju na celični ravni. (Foto: Shutterstock)

Med najučinkovitejša zelišča za krepitev oslabljenega imunskega sistema sodita ameriški slamnik in opnasti grahovec ali astragalus.

Astragalus je (še ena) adaptogena rastlina iz družine metuljnic, ki se tradicionalno uporablja za krepitev psihofizičnih sposobnosti. Čeprav je zaradi sladko dišečih, bledorumenih cvetov in nežne rasti bolj krhkega videza, je v resnici trdoživa rastlina.

Najpomembnejši del te rastline je korenina, ki je polna zdravilnih snovi, med drugim polisaharidov, skupine ogljikovih hidratov, ki so zaslužni za njene krepčilne vplive na imunski sistem. Korenine grahovca nabiramo, ko je rastlina stara od štiri do sedem let. Priporočen dnevni odmerek je od dva do štiri grame korenin.

»Dviguje« vse, kar je v telesu povešeno, in je močan antioksidant

Na Kitajskem velja za zelišče, ki ogreva in krepi »vej či« – energijo, ki se pretaka tik pod kožo, energijo odpora – ter s tem pomaga telesu, da se lažje prilagodi zunanjim vplivom, predvsem mrazu. Velikokrat korenino astragalusa kuhajo v juhah, ki jim daje sladkast okus.

Korenina je sladka, a manj kot njen sorodnik, golostebelni sladki koren ali sladič. Deluje ogrevalno in krepčilno. Krepi telesno vzdržljivost, podpira delovanje imunskega sistema in zavira nastajanje prostih radikalov v telesu, saj je močan antioksidant. Prosti radikali v telesu lahko poškodujejo celice, kar povzroča številne bolezni, povezane s staranjem.

Astragalus je bogat s selenom. Uravnava tako krvni sladkor kot tudi pritisk. Deluje kot blag diuretik, ki ledvicam in mehurju pomaga izločiti strupe in odpravlja zastajanje nekaterih drugih tekočin v telesu, posledično pa zmanjšuje tudi otekanje nog.

Pomaga zmanjšati tudi pretirano potenje. Je krepčilo za kri in pomaga pri slabokrvnosti. Ob jemanju se izboljša cirkulacija krvi in zniža krvni pritisk, razširijo se žile in spodbudi prekrvitev okončin, uporabljajo ga tudi pri pretiranem in nočnem potenju.

Poskrbi za mobilnost sklepov. S svojim pozitivnim vplivom na zdravje dihal je odlično pomagalo pri ponavljajočih se prehladih.
Pripravki iz astragalusa krepijo vranico, zdravijo povešene organe, predvsem maternico, in pomagajo pri pretiranih krvavitvah iz nje. »Dviguje« vse, kar je v telesu povešeno, pravijo Kitajci, od organov, kože do slabih kosti, pomlajuje in deluje proti staranju na celični ravni.

Pomoč po kemoterapiji

Ameriški znanstveniki so proučevali učinkovitost zelišča pri obnavljanju porušenega delovanja imunskega sistema pri rakavih bolnikih. Klinični poskusi so pokazali, da so si rakavi bolniki po kemoterapiji ali obsevanju hitreje opomogli, če so med zdravljenjem jemali pripravke iz grahovca in drugih, podobno delujočih zelišč. Domnevajo, da rastlina zavaruje kostni mozeg pred imunosupresivnimi učinki kemoterapije, obsevanja, toksinov in virusov.

Ker krepi imunsko odpornost in izboljšuje vzdržljivost telesa, je pomembno zelišče predvsem za rakave bolnike, bolnike, okužene s HIV, slabotne in ostarele ter športnike, ki si želijo izboljšati rezultate.

Astragalus ni zelišče za zdravljenje akutnih težav, spodbuja pa delovanje imunskega sistema in različnih vrst belih krvničk ter nastajanje protiteles in interferona in je zato kljub temu koristen pri virusnih okužbah, kot je prehlad.


Opozorilo

Če uživate tablete za redčenje krvi ali proti povišanemu krvnemu tlaku, se pred uživanjem astragalusa posvetujte s svojim zdravnikom. Nosečnice in doječe mamice naj ga ne uživajo. Izognite se mu tudi pri povišani telesni temperaturi.


Čaj proti izčrpanosti


Po žličko sladiča, astragalusa in angelike prelijemo s 6 do 8 decilitri vrele vode in pijemo po požirkih čez dan ali trikrat na dan po eno skodelico.


Pomlajevalni čaj

V pol litra vode prevremo žličko semen kardamoma in žličko astragalusa. Ko ugasnemo, dodamo malo bazilike tulsi, po petih minutah precedimo in osladimo z žličko sirupa yacoon ali malo medu.Čaj za krepitev imunskega sistema

  • 50 g astragalusa
  • 50 g ameriškega slamnika
  • 30 g sladiča
  • 30 g ginsenga

Žličko mešanice prelijemo z 2 decilitroma vrele vode in uživamo dvakrat na dan.

*Patricija Šenekar je odlična poznavalka rastlin in strastna raziskovalka njihovih učinkov, apiterapevtka, goetheanistična
naravoslovka, lastnica in ustvarjalka blagovne znamke ekološke kozmetike Sunna in ekološke kmetije Hiška zelišč.