Navadna konopljika – zelišče za uravnavanje hormonskega neravnovesja v telesu

Navadna konopljika je zelišče za uravnavanje hormonskega neravnovesja v telesu. Uporabljamo jo pri anomalijah menstruacije in PMS ter za lajšanje simptomov menopavze.
Navadna konopljika je zelišče za uravnavanje hormonskega neravnovesja v telesu. Uporabljamo jo pri anomalijah menstruacije in PMS ter za lajšanje simptomov menopavze. (Foto: Patricija Šenekar)

Navadno konopljiko (Vitex agnus-castus) uporabljajo za zdravljenje že stoletja. Hipokrat je prvi, ki je pisal o njeni uporabi. Uporabljali so jo za sedeče kopeli pri boleznih maternice. Tudi v srednjem veku so jo uporabljali za lajšanje ženskih težav. Sredi 20. stoletja pa so naredili prve klinične raziskave o njenih učinkih na ženski hormonski sistem in tako znova prihaja v uporabo iz naše domače zeliščne lekarne.

Navadna konopljika je prezimno trdno drevo ali grm, ki zraste tudi do šest metrov. Uvrščamo jo v družino verbenovk (sporiševk). Samoniklo velikokrat najdemo ob morju, ob potokih in grmovnatih živih mejah po vsem Sredozemlju in vse do Azije, uspeva pa tudi pri nas. Listi so dišeči, dlanasto deljeni in temno zelene barve ter rastejo na štirirobih, žilavih vejah. Zelo so podobni listom konoplje. Ob koncu poletja se v visokih cvetnih klasih pojavijo grozdi posebno aromatičnih belih, rožnatih ali modrikastovijoličastih cvetov. Iz njih se pojavijo majhni okrogli plodovi ostrega in specifičnega okusa, ki spominja na poper. Nabiramo jih šele novembra, ko so zreli.

Uspeva na zelo sončnih legah, zelo rada ob zidovih, v lahki, dobro odcedni, rahlo kisli zemlji. Lahko jo sejemo ali grebeničimo spomladi, s potaknjenci pa jo razmnožujemo zgodaj jeseni. Iz njenih vej lahko spletamo košare, z ostrimi semeni pa začini tudi pecivo.

Imenujemo jo tudi meniški poper, saj so jo gojili v samostanskih vrtovih in jo zaradi plodov pekočega okusa uporabljali v kuhinji namesto takrat zelo dragega popra. Verjeli so tudi, da bodo z njo lažje prenašali spolno vzdržnost (njeno latinsko ime pomeni čisto jagnje). Hkrati pa so poznali zdravilni učinek konopljike pri boleči menstruaciji in njenem izostanku.

Deluje na hipofizo in odpravlja sterilnost

Navadna konopljika je zelišče za uravnavanje hormonskega neravnovesja v telesu. S poskusi so ugotovili, čeprav delovanje še vedno ni pojasnjeno, da deluje na žlezo hipofizo in prek nje na izločanje spolnih hormonov pri ženskah. Predvsem uravnava razmerje med estrogenom in progesteronom. Hkrati pa znižuje količino hormona prolaktina, ki se čezmerno izloča predvsem zaradi stresa in spodbuja mlečne žleze, s tem pa tudi bolečine v dojkah. Z znižanjem prolaktina v krvi se ponavadi normalizira tudi funkcija jajčnikov.

Vendar, da ne bo pomote, konopljika ni hormon, niti ne vsebuje hormonov. Zaradi njenega delovanja na hormone pa jo uporabljamo pri anomalijah menstruacije in PMS, kot so občutljivost in razdražljivost, napetost in bolečine v prsih. Na podlagi kontrolirane klinične raziskave na bolnicah, ki niso mogle zanositi, so odpravili sterilnost z jemanjem konopljike v več kot polovici primerov.

Konopljika lahko pomaga tudi pri glavobolih in depresijah, ki izvirajo iz »ženskih« težav in predmenstrualnih napetosti. Jemanje preparatov iz navadne konopljike pa lahko zmanjša delovanje kontracepcijskih tablet in poviša krvni tlak. Zato je ob jemanju oralne kontracepcije in tudi preostalih hormonskih pripravkov ne uživamo v nobeni obliki. Nasprotno pa nam ob prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet pomaga znova vzpostaviti normalno ravnovesje hormonov v telesu.

Tudi med nosečnostjo in dojenjem je ne uživamo. Prav tako so možne redke, a resne alergijske reakcije z otekanjem obraza, oteženim požiranjem in oteženim dihanjem. Možne so tudi kožne alergijske reakcije, kot so izpuščaji, srbež, glavobol, omotičnost, slabost.

Lajšanje simptomov menopavze

Za lajšanje simptomov menopavze lahko poskusimo s posušenimi plodovi navadne konopljike, ki nekako normalizirajo dejavnost spolnih hormonov.
Začetek menopavze določimo za nazaj, ko je ženska najmanj 12 mesecev brez menstruacije, torej menopavza označuje zadnjo menstruacijo v življenju. V tem obdobju in še nekaj let prej in potem se ruši usklajeni hormonski mehanizem v telesu. Menstruacije postanejo močne, neredne ali izostajajo.
Ob izostanku menstruacije se lahko ob jemanju navadne konopljike znova pojavi krvavitev. Pomaga tudi pri vročinskih oblivih, občutku tesnobe in depresiji.

Učinkovine v semenih navadne konopljike delujejo sinergijsko in so bolj učinkovite kot izolirani izvlečki posamičnih učinkovin. In kot veliko zdravilnih rastlin tudi konopljika ne učinkuje takoj, zato je potrebna daljša, nekajtedenska uporaba izvlečkov rastline.

Priprava čaja:
Žličko strtih plodov kuhamo pet minut in popijemo po eno skodelico trikrat na dan.

Tinktura navadne konopljike:
Sto gramov navadne konopljike prelijemo s 500 mililitri alkohola.

*Patricija Šenekar je odlična poznavalka rastlin in strastna raziskovalka njihovih učinkov, apiterapevtka, goetheanistična
naravoslovka, lastnica in ustvarjalka blagovne znamke ekološke kozmetike Sunna in ekološke kmetije Hiška zelišč.