Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Alternativne oblike pranja vaših najljubših oblačil


Vsako gospodinjstvo se sooča s pranjem perila. Nekatera celo to počnejo vsak dan in je zvok pralnega stroja nekaj vsakdanjega. Ker so materiali za oblačila dandanes velikokrat ceneni in slabše kakovosti kot morda nekoč, je lahko vzdrževanje oblačil težavna naloga. Dodajmo še agresivni pralni prašek in mehčalec, pa je lahko škoda tega vidna tudi na naši koži.

Ker se v takšne izdelka dodaja vedno več kemijskih dodatkov, parfumov in barvil, je lahko zelo hitro v nevarnosti tudi naše zdravje in okolje. Nič čudnega ni, če se ljudje odločajo vedno resneje za uporabo bolj naravnih in tudi včasih starih načinov, ki so jih za pranje perila uporabljale že naše prababice.
Alternativne oblike pranja nam pomagajo pri manjši porabi kemikalij. Ena izmed najbolj klasičnih in poznanih je kis. Alkoholni kis lahko dodate namesto mehčalca. Pri pranju deluje kis namreč tako, da predvsem mehča vodo in skrbi za obstojnost barv na naših oblačilih. Naša oblačila so tudi bolj razkužena, pa še v pralnem stroju se znebite ostankov pralnih sredstev in tako preprečite vodni kamen ter umazanijo. Če ste skeptični glede vonja, kar brez skrbi, saj kis izgubi svoj vonj po pranju. Posledično boste zaradi dodanega kisa porabili veliko manj praška in tudi samo pranje se bo izkazalo za veliko bolj učinkovito. Alkoholni kis ni drag, najdete ga povsod, ostane vam zelo dolgo, saj ga ne smete dodajati prevelike količine in tudi veliko bolj prijazen do narave je kot vse ostalo.

Podobna alternativa kot je kis, je tudi soda bikarbona. Z njo ravnate podobno, edina razlika je v tem, da jo direktno primešate k pralnemu praška in pustite predel za mehčalec prazen ali pa dodate čisto malo kisa. Soda bikarbona prav tako mehča perilo, ohranja barve, spira stare madeže, iz perila potegne tudi tiste neprijetne vonje, ki se jih včasih prav ne gre rešiti.

Za belo perilo pa je čudežna zadeva pecilni prašek. Z njegovo pomočjo gre umazanija lažje ven, perilo ne postane sivo in edino kar morate narediti je, da ga potrosite čisto malo pred pranjem v vaš pralni stroj. Dobili boste belino brez belilcev.

Še ena zadeva, ki pomaga pri ohranjanju barve naših oblačil, je stalnica v naši kuhinji. Govorimo o soli. S ščepcem soli si lahko zelo enostavno pomaga pri tem, da naša oblačila izgledajo sveže barve še veliko časa po tem, ko smo jih kupili.

Na spletu lahko poiščete tudi veliko receptov za druge alternativne in naravne oblike pralnih praškov in mehčalcev, ki jih lahko naredite kar sami v svojem domu. Eden izmed najbolj enostavnih vsebuje naravno pralno milo, sodo bikarbono, alkoholni kis, eterično olje in navadno vodo. Na tak način točno veste, kaj točno bo priromalo v vaš pralni stroj in ste lahko brez skrbi.

Kot lahko vidimo, resnično obstaja veliko alternativ, ki se jih vsekakor splača preizkusiti in tudi drage niso. Malo eksperimentiranja nas lahko pripelje do veliko bolj zdravega življenja in videli bomo, kako malo je potrebno, da smo bolj ekološki pa tudi bolj prijazni do sami sebe ter svojih otrok.

Pralni stroji, ki so ekološki in okolju prijazni

V veliko pomoč pa nam je lahko tudi naš pralni stroj. Novejši pralni stroji so že veliko bolj ekološki in tudi okolju prijaznejši, prav tako pa nam prihranijo več energije kot so nam nekoč starejši modeli.

Ker je na voljo veliko različnih načinov pranja, lahko uporabimo tistega, ki je bolj varčen in porabi manj vode. Na spletu se najde že zelo veliko ugodnih ponudb in dandanes je resnično enostavno izbrati tistega najboljšega, najbolj učinkovitega.

Najlepše pri vsem tem pa je, da lahko nakupujemo kar iz našega domačega naslonjača in si s pomočjo spletne strani Pošte Slovenije – www.mojpaket.si ter njihovega PS Paketomata mnogo tega naročimo kadarkoli, kamorkoli in na zelo enostaven način. Če pa bi kasneje ugotovili, da vam mesto ali čas dostave, ki ste ga izbrali ne ustreza, lahko lokacijo prevzema spremenite tudi, ko je paket že na poti k vam.

Kako? Enostavno! Uporabite novo storitev Pošte Slovenije, »Moja dostava - moja izbira«! S SMS-om ali elektronskim sporočilom boste prejeli povezavo do spletne aplikacije »Moja dostava - moja izbira«, kjer lahko na novo izberete drugačno možnost dostave. Tako vam ne bo treba čakati na dostavo paketa in boste svoj čas lahko posvetili drugim opravilom.

Gre torej za zelo ugodno in pametno rešitev, ki omogoča vso udobnost. Z vsemi pripomočki, ki smo jih prejeli, lahko pranje perila na zdrav in ekološki način tako postane zabava pa tudi nekaj zelo poučnega, ki se nam bo na dolgi rok zelo splačalo tako pri zdravju kot tudi pri skrbi za naše okolje.

Potrebno se je zavedati, da imamo zdravje samo eno in ni vredno, da bi ga tako zanemarjali. Če le imamo možnost, jo moramo izkoristiti in skušati biti drugačni. Tako naše ledvice, jetra, dihala in koža nam bodo zelo hvaležni, zatorej alternative v roke in naj se zdravo pranje prične.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

pranje perila

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.