Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Zlata Rozga za zdravljenje sečil in ran

Ime zlata rozga je dobila po zlatorumenih cvetovih, na katerih se še pozno v jeseni pasejo čebele, ki nabirajo cvetni prah in nektar, ljudje pa jo nabirajo kot odličen zdravilni čaj.
Ime zlata rozga je dobila po zlatorumenih cvetovih, na katerih se še pozno v jeseni pasejo čebele, ki nabirajo cvetni prah in nektar, ljudje pa jo nabirajo kot odličen zdravilni čaj. (Foto: Shutterstock)

Zlata rozga (L. Solidago virgaurea) je zelo cenjena zdravilna rastlina. Ljudsko zdravilstvo je zlato rozgo uporabljalo za rane, ker zavira vnetja, pospešuje izločanje seča ter preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov. Zelo pogosto so jo uporabljali pri vnetju v ustni votlini in žrelu, kožnih obolenjih, revmi in putiki. Celo Martin Luter King naj bi to rastlino uporabljal za lajšanje svojih zdravstvenih težav.
Ljudska imena: poganska trava, rozga, trebuhovka, zlata palica, zlata šiba …

Botanični opis rastline

Zlata rozga je zelnata trajnica, ki spada v družino nebinovk. Zraste do enega metra visoko, v zemlji ima koreniko, iz katere zraste pokončno steblo z vejami. Spodnji listi so suličasti, nazobčani, zgornji celorobi. Na vrhu stebla in vej so rumeni cvetovi, ki so združeni v rumena socvetja v latu, lahko so dolga do 40 cm kot ozek grozd. Cveti od julija do septembra. Najpogosteje jo najdemo na sončnih posekah in obronkih gozdov, gozdnih jasah, golosekih, pustih pašnikih, ki krasijo planinske travnike, lahko jo imamo na vrtu, vendar pazimo, da se preveč ne razraste.

Ime zlata rozga je dobila po zlatorumenih cvetovih, na katerih se še pozno v jeseni pasejo čebele, ki nabirajo cvetni prah in nektar, ljudje pa jo nabirajo kot odličen zdravilni čaj. Rastlina je razširjena v Evropi, Aziji in Afriki. Najstarejši zapiski o tej rastlini so iz srednjega veka, ko so jo uporabljali za zdravljenje sečnih poti, težave z mehurjem in ledvicami, ki naj bi pospeševal izločanje urina. Kasneje so rastlino uporabljali tudi za zdravljenje ran, ki so krvavele.

Danes poznamo več vrst zlate rozge, vendar nabiramo samo rastlino z latinskim imenom Solidago virgaurea. Nekatere vrste se zelo hitro razraščajo, kot denimo kanadska zlata rozga, ki je okrasna, a invazivna rastlina, uporabljata pa jo tako uradna medicina kot tudi ljudsko zdravilstvo. Podobno velja tudi za orjaško zlato rozgo. Kanadsko zlato rozgo so prinesli iz Severne Amerike v Evropo kot okrasno rastlino, ki pa je danes že poznana divja invazivna rastlina. Prepoznamo jo po tem, da so mnogi cvetni koški združeni v velika socvetja. Ob cestah cveti v velikih skupinah.

Zdravilni deli zlate rozge

Od julija do septembra nabiramo zgornji del stebla cvetoče rastline, sredi dneva v lepem sončnem vremenu, ko ni več rose, ker tedaj vsebuje največ učinkovin. Posušimo v senci, na prepihu, v zračnem prostoru, pri temperaturi do 45 °C, da obdržimo vse učinkovine. Posušeno rastlino shranimo v papirnate vrečke, vrečke iz blaga ali pa v steklenih kozarcih v temnem, suhem in zračnem prostoru eno leto, ker po tem času se zdravilne učinkovine začnejo razkrajati in rastlino lahko uporabimo za kopeli, ki pa so zelo blagodejne še zlasti v zimskem času.

Če nam naslednje leto ostane kaj zdravilnih rastlin, jih uporabimo le za kopeli, lahko pa jih imamo več vrst skupaj. Odličen je tudi seneni drobir, ki pa ne sme biti plesniv, star več kot eno leto, nabiramo ga samo z negnojenih travnikov. Vsebuje posušene zdrobljene dele številnih zdravilnih rastlin.

Zdravilnost

Zgornji del posušene zdravilne zlate rozge so že nekdaj uporabljali za različne namene, vendar so že takrat opozarjali na pravilno uporabo in svarili pred pretiranim pitjem čaja. Pri težavah z ledvicami in mehurjem se moramo posvetovati s svojim zdravnikom. Prav zaradi saponinov pazimo, da čaja ne pijemo dalj časa v večjih količinah, ker draži sluznico in ledvice.

Ljudsko zdravilstvo je zlato rozgo uporabljalo tudi za rane, ker zavira vnetja, pospešuje izločanje seča ter preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov. Zelo pogosto so jo uporabljali pri vnetju v ustni votlini in žrelu, kožnih obolenjih, revmi in putiki. Pri oteklinah ter boleznih ledvic in srca zlate rozge ne smemo uporabljati.

Obkladki iz sveže ali posušene rastline naj bi pospeševali celjenje ran. Celo Martin Luter King naj bi to rastlino uporabljal za lajšanje svojih zdravstvenih težav. Zgornji del cvetoče rastline uporabljamo za notranjo in zunanjo uporabo in tudi kot mazilo za rane.

Za notranjo uporabo si pripravimo čaj iz cvetnih vršičkov. V pol litra vode vsujemo zvrhano žlico posušene zlate rozge, prevremo, pustimo pokrito deset minut, nato precedimo. Na dan popijemo 2 do 3 skodelice čaja (skodelica čaja je približno četrt litra tekočine). Čaj pijemo počasi, po požirkih, da je večji učinek. Pri zdravstvenih težavah se posvetujemo s svojim zdravnikom.

Ljudsko zdravilstvo čaj uporablja v primerih, če je zastal seč, pri vnetju ledvic in mehurja. Ker izloča tekočino iz telesa, jo uporabljajo za izločanje ledvičnih in žolčnih kamnov, znižuje holesterol v krvi, pri vnetju črevesja, če se pojavljajo driske in črevesni krči.

Čaj navadno pijemo tri tedne, nato prekinemo zopet za tri tedne, če pa smo težave odpravili, ga ne pijemo več. Čaj zlate rozge naj bi lajšal tudi težave z dihali, astmo in oslovski kašelj, vendar do sedaj še ni dovolj dokazov za to.

Za zunanjo uporabo pri vnetju ust in grla si pripravimo čaj kot poparek, ki ga grgramo. Pripravimo ga na sledeči način: v pol litra vrele vode namočimo malo zvrhano žličko posušene rastline, premešamo in pustimo pokrito 15 minut. Ko čaj ni več prevroč, ga precedimo, grgramo in izpljunemo oziroma si z njim izpiramo ustno votlino.

Če nas v naravi piči žuželka, si na boleče mesto položimo sveže zmečkane liste. Tudi izpuščaje si poskušamo odpraviti z obkladki iz svežih listov, ki jih menjamo vsaj dvakrat dnevno.

Pri notranji uporabi čaju zlate rozge lahko dodamo še malo brinja in tavžentrož, da povečamo zdravilni učinek, vendar pri bolnih na ledvicah ne dodajamo brinja. Pri obkladkih in pikih žuželk pazimo na čistočo pripravka. Iz zlate rozge pripravljajo tudi tinkturo.

Zlata rozga je zelo cenjena zdravilna rastlina, ker učinkuje na bakterijske okužbe sečil, odvaja urin, zmanjšuje nastajanje peska in kamnov v ledvicah in mehurju.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

rana , zdravilna zelišča , sečila

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.