Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ste pogosto zaskrbljeni? Pozdravite vranico!

Po tradicionalni kitajski medicini vsakemu organu pripada določeno čustvo. Čustvo, ki ga pripisujemo vranici, je zaskrbljenost. Kitajci verjamejo, da skrbi zavirajo energetske procese v vranici, kar tudi razloži, zakaj zaskrbljenost in živčnost povzročata prebavne motnje in slabost.
Po tradicionalni kitajski medicini vsakemu organu pripada določeno čustvo. Čustvo, ki ga pripisujemo vranici, je zaskrbljenost. Kitajci verjamejo, da skrbi zavirajo energetske procese v vranici, kar tudi razloži, zakaj zaskrbljenost in živčnost povzročata prebavne motnje in slabost. (Foto: Shutterstock)

Zahodna medicina vranico obravnava kot del imunskega sistema, ki ima funkcijo proizvodnje in odstranjevanja krvnih celic. V tradicionalni kitajski medicini (TKM) ima vranica drugačno vlogo, saj je povezana z želodcem (organi po TKM delujejo v parih) in skupaj predstavljata glavna organa za prebavo v telesu. Drugače je tudi to, da vranica ne »prebavlja« samo hrane, temveč tudi vse informacije, ki jih zaznavajo čutila.
Pri spoznavanju teorije TKM ugotovimo, da živimo v družbi s šibko vranico. Neprestano namreč prejemamo informacije, ki jih mora vranica predelati. Velikokrat jemo pred televizijo, ves čas imamo telefon v roki, nenehno delamo več stvari hkrati in z vsem tem preobremenjujemo vranico.


Zaskrbljeni?

V Centru TKM na Drenikovi v Ljubljani, kjer slovenskim pacientom že sedmo leto uspešno posredujejo izročilo TKM, najpogosteje opazijo, da ima veliko pacientov, ki ima težave s prebavo, v resnico težave z vranico. Zanimivo je, da večina sploh ne pride na zdravljenje zaradi teh težav, temveč se to ugotovi med spraševanjem pri diagnostičnem pregledu. Dobra novica za vse te bolnike je, da se težave s TKM lahko precej enostavno pozdravijo.

Vranični či postane šibek zaradi enega dejavnika ali kombinacije naslednjih:
 • pretirano delo ali utrujenost,
 • skrbi,
 • pretirano razmišljanje,
 • nezdrave prehranske navade,
 • pomanjkanje gibanja.

Dr. Huang Youmin iz Centra TKM s svojimi bogatimi izkušnjami (več kot 30 let) pomaga tudi Slovencem. »Po TKM vsakemu organu pripada določeno čustvo. Čustvo, ki ga pripisujemo vranici, je zaskrbljenost. Kitajci verjamejo, da skrbi zavirajo energetske procese v vranici, kar tudi razloži, zakaj zaskrbljenost in živčnost povzročata prebavne motnje in slabost. Pri TKM imajo čustva veliko vlogo v zdravju. Pomembno je, da doživljamo in izražamo čustva, saj je to zdravo. Težave nastanejo, če so čustva potlačena, ali v primeru, da je določeno čustvo preveč izrazito in dolgotrajno.«

Vloga vranice

Ta organ ima veliko vlog, zato te težave kažejo na neravnovesje vranice:
 • Nadzorovanje krvi: vranica je povezana s proizvajanjem krvi in vranični či ohranja kri v žilah. Osebe s šibkim čijem ob udarcih hitro dobijo modrice in imajo težave s krvavenjem.
 • Nadzorovanje udov in mišic: vranica je odgovorna za prenašanje hranil do mišic in tkiv; če je ta šibka, bodo naše okončine in mišice utrujene, šibke.
 • Pretvarjanje in prenašanje: vranica nadzoruje vnos, obdelavo in distribucijo hranil, ki jih pridobi iz zaužite hrane in pijače. Iz teh hranil ustvari či in kri, ki sta ključni za ohranjanje zdravja in opravljanje telesnih funkcij. Če je ta funkcija oslabljena, je či šibka, smo brez apetita, prebava je slaba in blato tekoče.


Kaj lahko storimo?

Dr. Huang Youmin svetuje nekaj povsem preprostih načinov, kako si lahko pomagamo sami in s pomočjo TKM.

 • Privoščimo si terapijo akupunkture: akupunktura dokazano pomaga pri pomiritvi in sprostitvi, še posebej če so pri pacientu prisotna negativna čustva, kot so skrb, jeza, nezadovoljstvo, depresija in tesnoba.
 • Čim manj ledu v pijače, izogibajmo se mrzli hrani: vranica ne prenese mraza, ker je odgovorna za prebavo hrane, organ pa poganja toplota. Hrana, ki se ji velja izogibati, je na primer sladoled, zmrznjena hrana, ledene pijače, surova hrana (veliko surove hrane TKM smatra kot hladno). Vse to jemlje energijo vranici, ki se mora ponovno segreti, da lahko prebavi hrano.
 • Bodimo pozorni na to, kar počnemo: ena najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za vranico, je, da delamo eno stvar naenkrat in se ji posvetimo. To pomeni, da ko jemo, samo jemo. Takrat ne sedimo pred televizijo ali beremo. To ne bo koristilo le vaši vranici, ampak bo sprostilo tudi vaše telo in um.
 • Dobro prežvekujmo hrano in jejmo več juh: velikokrat se nam mudi, zato hrano samo na pol prežvečimo. Dobro prežvečena hrana bo vranici olajšala delo. Prav tako je priporočljivo jesti veliko juh. Juhe nas globinsko grejejo in so zelo lahko prebavljive – zato jih je priporočljivo jesti, ko zbolimo, ker telo porabi manj energije za prebavljanje in to preusmeri na boj s povzročitelji bolezni.
 • Spočijmo se: ker živimo v svetu, prežetim z dražljaji, ima večina ljudi šibko vranico. Vranica mora poleg hrane predelati še vse informacije, zato je to organ, ki neprestano deluje. In prav zato ji moramo privoščiti občasen počitek. To najlažje storimo tako, da si vzamemo odmor, gremo na sprehod v naravo in pustimo telefon doma, se usedemo v miren prostor in meditiramo – brez televizije. Že samo nekaj minut počitka na dan bo pomagalo vranici in tudi vi se boste počutili bolje.

Hrana, ki krepi vranico

 • Kuhana zelenjava, koruza, zelena, vodna kreša, repa, buča, redkev, morske alge
 • Rjav riž, ječmen, rž, oves, sezam, stročnice, stročji fižol, leča
 • Manjše količine mesa, kot so: jagnjetina, govedina, piščančje meso in ribe
 • Manjše količine sadja, bučna semena, sončnična semena
 • Maline, breskve, jagode, češnje, kostanj, lešniki, pistacija
 • Črni poper, cimet, česen, peteršilj, ingver, meta, rožmarin, žajbelj, timijan, hren, muškatni orešček
 • Zeleni in jasminov čaj, čaj iz malinovih listov


www.centertkm.siVam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

tradicionalna kitajska medicina , zaskrbljenost , vranica

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.