Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Islandski lišaj - antibiotik s severa

Po imenu bi mislili, da lišaj raste samo na Islandiji, vendar ime islandski pomeni, da so ga tam prvi začeli uporabljati za zdravljenje, in to v 18. stoletju. Islandski lišaj raste skoraj po vsej severni obli in je skromnim severnim jelenom za hrano. V teh pokrajinah ga uživajo tudi ljudje, saj si iz posušene in zdrobljene rastline kuhajo tekočo hrano. Pri nas raste po planinah, najraje v višjih legah med iglavci, pa tudi nad gozdno mejo ter po visoko ležečih planinskih pašnikih.
Po imenu bi mislili, da lišaj raste samo na Islandiji, vendar ime islandski pomeni, da so ga tam prvi začeli uporabljati za zdravljenje, in to v 18. stoletju. Islandski lišaj raste skoraj po vsej severni obli in je skromnim severnim jelenom za hrano. V teh pokrajinah ga uživajo tudi ljudje, saj si iz posušene in zdrobljene rastline kuhajo tekočo hrano. Pri nas raste po planinah, najraje v višjih legah med iglavci, pa tudi nad gozdno mejo ter po visoko ležečih planinskih pašnikih. (Foto: Shutterstock)

Islandski lišaj (Cetraria islandica) učinkuje blažeče in mehča sluz, zato bi ga naj uporabljali pri vseh prehladnih obolenjih. Pomaga pri bronhialnem katarju, kašlju, oslovskem kašlju, zasluzenju, pri vseh pljučnih boleznih. Iz bolnih pljuč odstrani tudi trdi sluz, ki se tako mehča; ima pa tudi poživljajoče lastnosti, kar je pomembno pri izčrpanosti vseh vrst, na primer po hudih nalezljivih boleznih, po želodčnih in črevesnih boleznih.
Ljudska imena: bohinjski mah, gorjanski mah, gorski mah, grenki mah, islandski mah, planinski mah, pljučnik, pljučni mah, pljučnjak …

Botanični opis rastline: Islandski lišaj spada med lišaje. Ti so sestavljeni iz alg in gliv, ki živijo skupno življenje.

Nitaste hife glive se kot trdna koža prepletajo okoli celic alg. Alge izkoriščajo sončno svetlobo in s pomočjo fotosinteze delajo organske snovi, glive pa jim dovajajo vodo z mineralnimi snovmi in skrbijo za varstvo celote. Lišaji so zgled pristne simbioze ali sožitja, kjer živita skupaj dva telesno tesno povezana in popolnoma različna organizma in si medsebojno pomagata.

Islandski lišaj je steljčnica, ker še nima pravih rastlinskih organov, to je korenine, stebla in listov, ampak je sestavljena iz do 12 cm visoke listaste tvorbe - krpice, ki je s kratkimi nitkastimi nepravimi koreninami pritrjena na zemljo. Na zgornji strani je rastlina olivno zelena in na videz usnjasta, na spodnji strani je zelena ali sivo bela in ima svetle, jamaste vdolbinice. Na robu krp so včasih skledicam podobne lise.

Po imenu bi mislili, da lišaj raste samo na Islandiji, vendar ime islandski pomeni, da so ga prvi začeli uporabljati za zdravljenje, in to v 18. stoletju. Islandski lišaj raste skoraj po vsej severni obli in je skromnim severnim jelenom za hrano. V teh pokrajinah ga uživajo tudi ljudje, saj si iz posušene in zdrobljene rastline kuhajo tekočo hrano. Pri nas raste po planinah, najraje v višjih legah med iglavci, pa tudi nad gozdno mejo ter po visoko ležečih planinskih pašnikih.

Zdravilni deli rastline

Nabiramo vso rastlino od spomladi do jeseni. Da se posuši, jo pustimo v senci na prepihu ter posušeno shranimo v dobro zaprtih posodah (stekleni kozarci) ali kartonastih škatlah.

Zdravilne snovi in učinkovine

Rastlina vsebuje polisaharida lihenin in dekstrolihenin, ki dasta z vodo sluz (nad 50 odstotkov), 2 do 3 odstotke grenke snovi cetrarina (cetrarna kislina) ter še druge kisline, sladkor, malo eteričnega olja, vitamin B12 (za slabokrvnost), veliko joda (verjetno največ od vseh kopenskih rastlin), železo, kremenčevo kislino in še ne dovolj raziskane antibiotične učinkovine.

Zdravilnost Islandskega lišaja

Ker učinkuje blažeče in mehča sluz, bi ga naj uporabljali pri vseh prehladnih obolenjih. Pomaga pri bronhialnem katarju, kašlju, oslovskem kašlju, zasluzenju, pri vseh pljučnih boleznih. Iz bolnih pljuč odstrani tudi trdo sluz, ki se tako mehča; ima pa tudi poživljajoče lastnosti, kar je pomembno pri izčrpanosti vseh vrst, na primer po hudih nalezljivih boleznih, po želodčnih in črevesnih boleznih.

Uporabljamo ga pri čiru na želodcu in dvanajsterniku, želodčnih in črevesnih boleznih, prebavnih motnjah, tudi izločanje žolča se normalizira, uravnava količino želodčne kisline. Zelo je priporočljiv pri slabokrvnosti, ker cetrarin pospešuje razmnoževanje rdečih in belih krvničk v pravilnem razmerju; ugodno vpliva tudi pri sladkorni bolezni; seveda pod zdravniškim nadzorom.

Klinična raziskovanja in opazovanja so potrdila dragoceno zdravilnost islandskega lišaja, ker ima antibiotične lastnosti in se po učinku lahko primerja celo s penicilinom.

VENDAR PAZIMO: Ker močno učinkuje, bi preveliki odmerki in predolga uporaba lahko povzročili razdraženost želodca in črevesja ter motnje v delovanju jeter. Če smo bolni na ledvicah, ga ne smemo uživati.

Na Finskem pripravljajo iz lišaja močnik, seveda prej iz njega odstranijo grenke snovi ali pa ga v prah zmletega dodajajo krušni moki. Ker je mogoče polisaharide s pomočjo razredčene žveplove kisline hidrolizirati na sladkor, ga uporabljajo za pripravo alkoholnih pijač.

Priprava in uporaba

Islandski lišaj uporabljamo notranje, zunanje in v kozmetiki, in sicer v obliki čaja, sirupa, tinkture, kopeli.

Čaj: pripravimo ga tako, da eno veliko žlico posušenega lišaja namočimo v pol litra mrzle vode in pustimo stati 8 do 10 ur. Nato zavremo, da postane tekočina sluzasta. Precedimo in pijemo po požirkih pred jedjo. To pijačo pijemo toplo ali hladno pri vseh boleznih, ki jih spremlja huda žeja. Lahko pa si pripravimo čaj na hitro, tako da eno polno čajno žličko lišaja zavremo v dveh decilitrih vode ter pustimo stati 10 minut. Čaj pijemo po požirkih, in sicer 2 do 3 skodelice na dan.

V obliki čaja lahko pripravimo islandski lišaj tudi dvakrat. Namočimo ga v mrzli vodi čez noč, zjutraj malo pogrejemo in odcedimo. Nato pa odcejeni lišaj spet namočimo v mrzli vodi čez dan, zvečer kratko zavremo, odcedimo in pijemo čaj topel ali ohlajen po požirkih.

Priprava sirupa: 12 do 15 gramov lišaja zavremo na hitro v četrt litra vode, pustimo dve uri na toplem mestu in potem precedimo. Ostanke lišaja skuhamo kot prej v četrt litra vode, obe tekočini zmešamo in jih skuhamo z medom, da se zgosti v sirup.

Priprava tinkture: del lišaja namočimo v petih delih 70-odstotnega alkohola (ali domačega žganja) in pustimo na toplem 10 dni. Precedimo. Žličko tinkture razredčimo z decilitrom čaja ali vode in pijemo pri slabosti, bruhanju in slabem počutju.

V kozmetiki: prgišče lišaja prevremo z vodo in si pripravimo kopel, ki deluje kot krepilno in čistilno sredstvo.

Islandski lišaj za boleče grlo in pljuča pri prehladih: v liter vrelega mleka dodamo čajno žličko rjavega sladkorja ter majhno pest islandskega lišaja. Vre naj rahlo in odkrito 10 minut, nato dodamo ščepec soli, precedimo in ko ni prevroče, počasi popijemo čez dan.

Sirup islandskega lišaja (drugi način priprave): za dihala in želodec, pri izčrpanosti, prehladnih boleznih, kašlju.
Priprava: 3 dag lišaja kuhamo v 1,2 litra vode dve uri, da zelo rahlo vre (povre približno na polovico vode). Nato ohladimo, odcedimo skozi gazo in dodamo liter domačega medu ter dobro zmešamo. Pripravek nalijemo v steklenice s širokim vratom in hranimo v hladilniku. Pijemo zjutraj na tešče po deciliter pripravka v čaju ali mleku (pride približno 1,5 litra pripravka, kar zadošča za približno 15 dni). Uporabljati začnemo takoj in porabimo do konca.

Ljudje z boleznimi ledvic Islandskega lišaja ne smejo uživati!


Najbolj znane zdravilne rastline, ki jih nabiramo v juniju

Nadzemni deli: rumena lakota, plešec, materina dušica, rman, zdravilni jetičnik, plahtica, dišeča perla, njivska preslica.
Cvetovi: arnika, črna detelja, kamilica, močvirski oslad, ranjak, šentjanževka.
Drugi uporabni deli: borova smola, lubje krhlike.
Listi in plodovi: borovnice, listi in zeleni plodovi oreha, listi žajblja, plodovi gozdne jagode, cvetovi in listi sleza, slezenovca, listi žajblja, listi trpotca (ozkolistni in širokolistni) ter listi gabeza za gnojilo na vrtu.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

islandski lišaj , zdravilne rastline

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.