Zakaj Kitajke ne poznajo težav menopavze?

Jin ali jang menopavza?
Simptomi, značilni za oslabelost jina: vročinski valovi, nespečnost, nočno znojenje, napadi hitrega utripanja srca, suha koža, gube, vaginalna suhost.
Simptomi,značilni za oslabelost janga: upočasnjena presnova, povečanje telesne teže, zastajanje tekočin v tkivih, splošna utrujenost, upad libida, hladne okončine. Pri prvih si pomagamo z živili z lastnostmi jin, pri drugih pa z živili z lastnostmi jang.
Jin ali jang menopavza? Simptomi, značilni za oslabelost jina: vročinski valovi, nespečnost, nočno znojenje, napadi hitrega utripanja srca, suha koža, gube, vaginalna suhost. Simptomi,značilni za oslabelost janga: upočasnjena presnova, povečanje telesne teže, zastajanje tekočin v tkivih, splošna utrujenost, upad libida, hladne okončine. Pri prvih si pomagamo z živili z lastnostmi jin, pri drugih pa z živili z lastnostmi jang. (Foto: Schutterstock)

Številne Kitajke sploh ne poznajo težav, kot so vročinski valovi, upad libida, suhost nožnice, močno utripanje srca … Če zahodna medicina te težave vidi predvsem kot posledico hormonskega primanjkljaja in jih zato rešuje z nadomestno hormonsko terapijo, ima tradicionalna kitajska medicina (TKM) na nastanek menopavze drugačen pogled, zaradi česar te težave tudi drugače rešuje. Če se ravnamo po modrostih kitajske medicine, lahko izzvenijo tudi težave z menopavzo …

Sedem ciklov v življenju ženske

V tradicionalni kitajski medicini in tudi v splošnem prepričanju Kitajcev velja, da je življenjski cikel ženske sestavljen iz obdobij, ki trajajo po sedem let: pri sedmih letih deklica dobi prve stalne zobke, pri približno štirinajstih letih dobi prvo menstruacijo, pri enaindvajsetih je njeno telo pripravljeno za materinstvo. Že v starodavnih kitajskih besedilih je najti omembe sedemletnih ciklov, pri čemer se plodno obdobje konča pri sedmem ciklu – pri 49. letu, ko nastopi obdobje menopavze.

Ledvice – naša energijska DNK

Nastop te življenjske faze je po TKM povezan z delovanjem ledvic. V nasprotju z zahodno šolsko medicino ima po TKM vsak organ določeno fiziološko in energetsko vlogo, poleg tega pa uravnava delovanje drugih tkiv in organov. Tako so ledvice odgovorne za rast, razvoj, reprodukcijo in za vse "vodne poti" oziroma za čiščenje telesa. Obenem vplivajo na druga tkiva in organe: odgovorna so za močne kosti in zobe, dober sluh, lase in možgane. S staranjem postopno izčrpavamo ledvično esenco – življenjsko energijo tega organa, kar ima za posledico menopavzo. Ko je ledvična esenca povsem izčrpana, umremo. Upad ledvične energije je hkraten z nastopom starosti ter z upadanjem moči organov, ki jih nadzirajo ledvice. Pri moških je ledvični ciklus malce daljši: njihova energija se namreč spreminja na osem let, zato tudi pozneje stopijo v starost – pri 56. letih.

Vsakdo ima svojo zalogo ledvične energije

Vsakdo se rodi z določeno zalogo ledvične energije, ta pa je odvisna od naše genske zasnove. Zaloga ledvične energije določa tudi naš razvoj. Ta je povezan z življenjskim slogom staršev pred našim rojstvom in življenjskim slogom matere med nosečnostjo. Za zdrav življenjski slog storimo največ z rednimi toplimi obroki, sestavljenimi iz mešanih živil, dovolj počitka in dejavnosti ter z zaščito pred vremenskimi vplivi (veter, mraz, vročina, vlaga, suša), ki vdirajo v telo in lahko povzročijo številne bolezni. Pri tem ne smemo zanemariti tudi izogibanje stresu in uravnovešenega čustvenega delovanja. Lahko bi dejali, da je v ledvicah zapisana naša energijska DNK. Naj razkrijemo še, da se kitajski pari leto dni duševno in fizično pripravljajo na otroka. Še preden se odločijo za spočetje, ne kadijo in ne pijejo alkohola. Nosečnica pa ves čas skrbi, da je umirjena in zadovoljna, saj se zaveda, da je od njenega duševnega in čustvenega ravnovesja odvisen tudi razvoj ploda.
 

Zakaj nastopijo vročinski valovi, palpitacije, suhost nožnice?

V času sedmega cikla pride do postopnega izčrpavanja ledvične esence, kar vodi v oslabelost srca, vranice in jeter ter porušenje ravnovesja med energijama jin in jang. Za meno je značilen primanjkljaj jin energije. Temu samodejno sledi presežek energije jang, saj se med njima vedno vzpostavlja ravnovesje: ko je enega premalo, je drugega preveč – in nastopi bolezen. Velja tudi nasprotno. Jin je hladna energija, ki jo predstavljata vlaga in voda. Če je energije jin premalo, se razplamti njeno nasprotje – energija jang, ki predstavlja ogenj. To je ozadje vročinskih valov. S preobiljem energije jang sta povezani tudi nespečnost in nočno znojenje, ki sta tudi pogosta simptoma v času menopavze. Noč je namreč čas, ki mu vlada jin, zato nas lahko presežek energije jang v tem delu 24-urnega cikla vrže iz tira. Energija jang je po naravi aktivna, zato njen presežek vpliva na delovanje srca in v menopavzi povzroča palpitacije – razbijanje in neritmično utripanje srca. Na drugi strani ognjena energija jang izsušuje, zato njen presežek povzroči suho kožo, gube in suhost nožnice.
Članek se nadaljuje »


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki