Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Pripravki iz ljudskega zdravilstva za odstranitev virusnih bradavic

Krvavi mlečnik je v ljudskem zdravilstvu znan kot sredstvo za odpravljanje bradavic: S sokom, ki ga iztisnete iz svežega stebla, največ trikrat na dan namažite prizadeto mesto.
Krvavi mlečnik je v ljudskem zdravilstvu znan kot sredstvo za odpravljanje bradavic: S sokom, ki ga iztisnete iz svežega stebla, največ trikrat na dan namažite prizadeto mesto. (Foto: Shutterstock)

Virusne bradavice so nenevarne in večinoma ne povzročajo težav in bolečine. Nekatere izginejo same, brez zdravljenja, druge ostanejo na koži več let. Ker mnogim predstavljajo zadrego, jih večinoma želijo odstraniti. Preberite katere pripravke priporoča ljudsko zdravilstvo in kako preprečimo njihovo širitev.


Na kaj bodite še posebej pozorni

 • Pri nanašanju mazil in domačih pripravkov uporabljajte vatirane palčke in pri tem pazite, da pripravkov, zlasti kemičnih, ne nanesete tudi na zdravo okoliško kožo. Ker so sredstva za odstranjevanje bradavic agresivna, natančno upoštevajte navodila za uporabo, natančno upoštevajte pa tudi čas, ki je potreben, da boste odpravili bradavico, in zdravila nanašajte redno. Običajno zdravljenje navadno traja najmanj teden dni.
 • Bradavice nikoli ne praskajte in je ne poskušajte odstraniti na silo, saj mora odpasti ali izginiti sama od sebe.
 • Če se bradavica pojavi na obrazu ali na spolovilih, ne uporabljajte kemičnih pripravkov – po nasvet se raje odpravite k zdravniku. K zdravniku se odpravite tudi, če opazite, da se je pojavilo neobičajno veliko bradavic, ali če so nastale na motečih mestih.
 • Če sredstvo, s katerim ste sami poskušali odstraniti bradavico, ne pomaga, obiščite dermatologa.

Naravna pomoč

 • Zjutraj in zvečer na predel bradavice nanesite ognjičevo tinkturo. Pomaga tudi limonin sok: na bradavico kanite limonin sok, nato pa jo prekrijte z rezino čebule in z obvezo. Bradavice odpravlja tudi čebulni pripravek: čebulo narežite na rezine, solite in jo pustite stati čez noč. S sokom nekajkrat na dan namažite bradavico. Poskusite lahko tudi z obvezo, ki jo namočite v jabolčni ali vinski kis.
 • Pomagate si lahko z eteričnimi olji limone, čajevca ali sivke. Izbrano eterično olje kanite na okuženo mesto in postopek ponavljajte sedem do deset dni.
 • Poskusite s sokom iz regratovega stebla: pretrgajte steblo in z mlečkom namažite bradavico.
 • Koristna naj bi bila tudi notranjost bananinega ali limoninega olupka. Namestite na bradavico, mesto povijte in pustite delovati čez noč.
 • S sokom iz lističev ali z zmečkanimi listi natreska namažite bradavico.
 • Olupite košček skorje breze, namočite ga v vodo ter prilepite na bradavico z notranjo stranjo proti koži. Skorja vsebuje salicilate, ki so tudi v mnogih zdravilih brez recepta proti bradavicam. Poskusite lahko tudi s tableto acetilsalicilne kisline. Tableto zdrobite, prahu dodajte nekaj kapljic vode in z dobljeno zmesjo namažite bradavico. Pustite delovati čez noč. Enako lahko storite s čisto askorbinsko kislino (vitamin C) v prahu ali pa pripravite mešanico pecilnega praška in nekaj kapljic ricinusovega olja. Dobljeno pasto nanesite na bradavico, mesto povijte in pustite delovati čez noč.
 • Zmečkajte list sveže bazilike in ga z obližem namestite na bradavico. To počnite vsak dan, vsaj en teden.
 • Mnogi pri odpravljanju bradavic prisegajo na česen. Neposredno na bradavico nanesite sveže mlet oz. strt  česen in zaščitite z obvezo, nanesete pa lahko tudi česnov sok. Vsak dan nanesite sveži česen in se pri tem izogibajte zdravi koži. Česen naj bi v enem tednu povzročil nastanek mehurčkov, na koncu pa bradavica odpade. Za najboljši učinek je priporočeno, da hkrati česen tudi uživate – tri stroke na dan.

Preprečite razširitev bradavic

Običajne bradavice so zelo trdovratne in se jih je težko trajno znebiti, še posebej, če nastanejo okoli nohtov, nekateri pa so zanje še posebej dovzetni. Čeprav nastanka bradavic ni mogoče popolnoma preprečiti, lahko vseeno zmanjšate tveganje, da bi se razvile. Če imate bradavice, je pomembno vedeti, da se lahko razširijo z enega dela telesa na druge. Prenašajo se prek razpok in prask v koži, širijo pa se lahko tudi z grizenjem nohtov. Da bi preprečili širjenje bradavic, jih ne poškodujte, praskajte ali grizite. Zatem ko se dotikate bradavice, si vedno temeljito umijte roke. Velja tudi, da se ne dotikate bradavic drugih ljudi oz. si za tem vedno temeljito umijete (razkužite) roke. Od ljudi, ki imajo bradavice na podplatih, si ne sposojajte nogavic ali čevljev. Še posebno pazljivi bodite v javnih kopališčih, savnah in skupinskih prhah – uporabljajte obuvala in nikdar ne hodite bosi. Po uporabi bazena, skupnih prh ali savne je priporočljiva uporaba dezinfekcijskih sredstev.

Ali ste vedeli?

Bradavica je čvrst izrastek s hrapavo površino, ki ga sestavljajo mrtve kožne celice, nastane pa, kadar virus HPV napade kožne celice. Poznamo navadne bradavice, ki se najpogosteje pojavijo na prstih, rokah, kolenih in komolcih; palmoplantarne bradavice na podplatih in dlaneh; mozaične bradavice, ki se kopičijo na podplatih; pecljate bradavice na obrazu, vratu, okoli ustnic ali na nosu; in genitalne bradavice. Bradavice včasih srbijo, na podplatu, kjer so zaradi teže telesa bolj ploščate, pa lahko tudi povzročajo bolečino.

Do tedaj, ko se bradavica pojavi, lahko minejo tudi nekaj mesecev. Vsak organizem se na HPV odziva drugače, kar pomeni, da se bradavice ne razvijejo pri vseh, ki pridejo v stik z virusom.


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

bradavice , odstranitev bradavice , zdravilna zelišča , samopomoč

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.