Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Motnje v delovanju ščitnice


(stran 4 od 4)

Ločimo štiri tipe raka na ščitnici: papilarni, folikularni, anaplastični in medularni karcinom. Najpogostejši je prvi, torej papilarni, ki se pojavlja pri 60 do 70 odstotkih obolelih, ženske pa so dva do trikrat bolj ogrožene. Rakave spremembe na ščitnici zdravijo kirurško, kjer z operacijo odstranijo celotni reženj, v katerem je vozlič, zraven tega pa še bezgavke, pri medularnem karcinomu pa je treba odstraniti celotno ščitnico. Preživetje in odzivnost na zdravljenje je odvisno od mnogih dejavnikov, med drugim tudi od tipa karcinoma.


Znaki bolezni ščitnice

Hipertiroidizem (čezmerna količina ščitničnih hormonov) Hipotiroidizem (nezadostna količina ščitničnih hormonov)
Hitro bitje srca počasno bitje srca
Visok krvni tlak hripavost
Vlažna koža in pospešeno potenje zabuhel obraz
Drhtenje in tresenje redke obrvi
Živčnost zapiranje vek
Povečan apetit in hkratno hujšanje slabo prenašanje mraza
Motnje spanja zaprtje
Pogosto odvajanje blata, driska povečanje telesne teže
Šibkost redki suhi lasje
Zadebeljena koža goleni suha luskast koža goleni
Nabrekle veke, pordele in izbuljene oči sindrom karpalnega kanala
Preobčutljivost oči za svetlobo zmedenost, depresija
Zmedenost demenca


Hipotalamus tvori tirotropin sproščujoči hormon (TRH), ki hipofizo spodbudi k tvorbi tirotropnega hormona (TSH). Tirotropni hormon spodbuja ščitnico k tvorbi ščitničnih hormonov. Ko je v krvi prisotna zadostna količina ščitničnih hormonov, se tvorba TSH v hipofizi zmanjša; ponovno se poveča, ko raven ščitničnih hormonov v krvi upade. Žleza deluje po načelu negativne povratne zveze.

Ščitnična hormona sta dva, tiroksin in trijodotironin. Tiroksin (T4) nastaja v ščitnici in le blago pospešuje presnovo v telesu. 80 odstotkov tiroksina se v jetrih in drugih organih spremeni v presnovno aktivnejšo obliko, trijodotironin (T3), v 20 odstotkih pa se trijodotironin tvori v sami ščitnici. Potrebe v telesu narekujejo ritem presnove T4 v T3.

Glavnina T4 in T3 je vezana na določene beljakovine v krvi. Hormona sta aktivna le, ko nista vezana na beljakovino. Tako telo vzdržuje pravilno raven hormonov, ki so trenutno potrebni za nemoteno presnovo v telesu.Za pravilno delovanje ščitnice morajo usklajeno delovati: hipotalamus, hipofiza, ščitnica, beljakovine, ki v krvi vežejo ščitnične hormone, v jetrih in drugih tkivih pa mora tudi ustrezno potekati pretvorba T4 v T3.

Ščitnica izloča hormone, ki nadzorujejo hitrost poteka presnovnih procesov v telesu. Ščitnični hormoni spodbujajo telesna tkiva k tvorbi beljakovin in večji porabi kisika. Ko celice pospešeno delujejo, so tudi telesni organi aktivnejši. Ščitnica izloča hormone, ki nadzorujejo hitrost poteka presnovnih procesov v telesu.

Ščitnični hormoni spodbujajo telesna tkiva k tvorbi beljakovin in večji porabi kisika. Ko celice pospešeno delujejo, so tudi telesni organi aktivnejši.


Za tvorbo hormonov potrebuje ščitnica jod, ki je prisoten v vodi in hrani. Ščitnica ga prestreže ter ga vgradi v ščitnične hormone. Ko hormoni svojo nalogo opravijo, se nekaj joda ponovno uporabi za tvorbo novih hormonskih zalog.V telesu je raven ščitničnih hormonov skrbno nadzorovana.

Hipotalamus tvori Tirotropin sproščujoči hormon (TRH), ki hipofizo spodbudi k tvorbi tirotropnega hormona (TSH). Tirotropni hormon spodbuja ščitnico k tvorbi ščitničnih hormonov. Ko je v krvi prisotna zadostna količina ščitničnih hormonov, se tvorba TSH v hipofizi zmanjša; ponovno se poveča, ko raven ščitničnih hormonov v krvi upade. Žleza deluje po načelu negativne povratne zveze.

Ščitnična hormona sta dva, tiroksin in trijodotironin. Tiroksin (T4) nastaja v ščitnici in le blago pospešuje presnovo v telesu. 80 odstotkov tiroksina se v jetrih in drugih organih spremeni v presnovno aktivnejšo obliko, trijodotironin (T3), v 20 odstotkih pa se trijodotironin tvori v sami ščitnici. Potrebe v telesu narekujejo ritem presnove T4 v T3. Glavnina T4 in T3 je vezana na določene beljakovine v krvi. Hormona sta aktivna le, ko nista vezana na beljakovino. Tako telo vzdržuje pravilno raven hormonov, ki so trenutno potrebni za nemoteno presnovo v telesu.

Za pravilno delovanje ščitnice morajo usklajeno delovati: hipotalamus, hipofiza, ščitnica, beljakovine, ki v krvi vežejo ščitnične hormone, v jetrih in drugih tkivih pa mora tudi ustrezno potekati pretvorba T4 v T3.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd