Dolga leta je veljalo prepričanje, da alergije sprožijo sestavine iz hrane, pelod, prah, pršice in podobno, zato so znanstveniki dolgo iskali in identificirali sestavine, ki izzivajo alergijske reakcije (lecitin, laktoza, gluten ...). Toda vse več je dokazov, da pri alergijah ne gre toliko za sestavino, marveč za notranji ustroj nekaterih delcev, ki nam povzročajo težave. Veliko ljudi dobi alergijo pri košnji trave v mestih, košnja v hribih pa
jih ne moti. Razlog za to je v tem, da cvetni prah enakih rastlin v
onesnaženem okolju ni enak kot v ohranjeni naravi. Pelod, ki si ga lahko
predstavljate kot puhek, je v svoji izvirni obliki večinoma mehak in
prijazen. V onesnaženem okolju je pelod postal podoben ostrim ježkom, ki
se grobo zarivajo v sluznico in povzročajo vrsto težav. Prav ta
deformirana oblika je tista, ki draži našo sluznico in izzove alergijsko
reakcijo.
Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine
Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra