Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Starost za odstanitev odvečne kože


Vprašanje:

Zdravo,

zanima me, koliko moraš biti star za poseg odstranjevanja odvečne kože? Sama sem namrec stara 16 let, v zadnjem letu pa sem shujšala za 17 kilogramov in trenutno tehtam 48 kg (visoka sem 155 cm). Zdi se mi, da sem shujšala prehitro, saj imam težave z odvečno kozo na stegnih. Vem, da nekateri shujšajo veliko več kot sem jaz, vendar ta odvečna koža zelo vpliva na mojo samopodobo in psihično stanje.

Zahvaljujem se vam za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljena!

Zakonu o pacientovih pravicah v 35. členu določa najmanjšo starost za samostojno privolitev v medicinski poseg. Za otroka do 15. leta starosti morajo pristanek podpisati starši ali skrbnik. Starejši lahko o tem odločajo sami. Mejo lahko zdravnik glede na otrokovo zrelost premika navzgor ali navzdol, običajno pa je, da se o tem posvetuje s starši.

Toliko o pravnem delu. Pri estetskih posegih obstajajo nekatere posebnosti - manj, ko je poseg zdravstveno potreben, bolj pomembni postanejo pomisleki v zvezi z upravičenostjo indikacije in vprašanji kot je starost, siceršnje zdravstveno stanje in podobno. Pri mladostnikih in otrocih redno popravljamo nekatera estetsko moteča stanja, ki bi lahko vplivala na psihični in socialni vidik odraščanja. Primer so štrleči uhlji. Pri drugih pomanjkljivostih moramo počakati konec razvoja in prepustiti času, da dozori osebna odločitev, saj so nekatere posledice operacij nepovratne. Mislim, da noben kirurg, ne bi želel vstaviti prsnih vsadkov pred dopolnjeno polnoletnostjo, še raje malo kasneje. Pri odvečni koži vpliva na odločitev o starosti posega več dejavnikov. Prvi je, kako huda je estetska motnja in ali povzroča tudi funkcionalne težave. Drugi je, kako trden je vaš motiv, kako zrela je odločitev in ali bi po posvetu dovolj dobro razumeli, kaj lahko od posega pričakujete in kakšni so možni zapleti in posledice. Vsekakor bi morali opraviti izčrpen pogovor, najbolje v spremstvu staršev.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.