Bradavice

(Foto: Dreamstime)

Nasveti kako se znebiti bradavic

Bradavice so majhne kožne rašče, ki se zlahka prenašajo z enega območja na drugega, povzroča pa jih humani papiloma virus. Za vas smo zbrali nekaj učinkovitih nasvetov, kako se jih znebiti. Bradavice najpogosteje nastanejo na prstih rok, redkeje na podplatih in drugih predelih telesa. Pojavijo se lahko pri vsaki starosti; najpogostejše so pri otrocih in najredkejše pri starejših ljudeh. Navadno so bradavice nenevarne in ne bolijo, razen če pritiskajo ob živec.

Navadne bradavice
… prej ali slej dobi skoraj vsak človek. Te bradavice so čvrste in s hrapavo površino, okrogle ali nepravilne oblike, sivkaste, rumene ali rjave barve, v premeru pa merijo manj kot centimeter. Pojavijo se na predelih, ki se pogosto poškodujejo: na prstih rok, zlasti v bližini nohtov, na kolenih, obrazu ali lasišču. Bradavice na podplatih so zaradi pritiska, do katerega pride med hojo, sploščene, obdaja jih odebeljena koža, lahko so tudi izredno občutljive in boleče. Filiformne bradavice so daljše, tanjše in manjše; navadno se pojavijo na vekah, obrazu, vratu ali ustnicah. Ploščate so pogostejše pri otrocih in mladih ljudeh, pojavljajo se v skupinah kot gladke, rumeno-rjave izbokline, najpogosteje na obrazu.

Rade se ponovijo
Bradavice pogosto izginejo brez zdravljenja – nekatere ostanejo na koži dolga leta, druge izginejo in se pozneje spet pojavijo, vendar je to, kdaj bodo bradavice izginile, nemogoče predvideti. Ne glede na način zdravljenja se bradavica v približno tretjini primerov ponovi. Še posebno trdovratne so bradavice ob nohtih in na podplatih.

Posvetujte se z dermatologom
Zdravljenje bradavic je odvisno od njihove lege, vrste in velikosti in tudi od tega, kako dolgo so že na koži. O metodi odstranjevanja se je koristno posvetovati z dermatologom, ki spremembe pregleda in vam tudi pomaga pri odločitvi o zdravljenju.

Proti bradavicam se lahko borite na več načinov

  • Če ne povzročajo posebnih težav, lahko počakate, da izginejo same od sebe.
  • Bradavice lahko sami zmehčate in zmanjšate z nekaterimi sredstvi, ki vsebujejo salicilno kislino, mlečno kislino, ureo, jodovo tinkturo ali kolodij. Pripravki so na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah. Vsakodnevno nanašanje raztopine ali obliža olajša luščenje, zato bradavica hitreje izgine.
  • Najpogostejša oblika zdravljenja je zamrzovanje s tekočim dušikom, ohlajenim na – 196,5 oC. Postopek je razmeroma boleč, zlasti če gre za bradavico ob nohtu ali na podplatu. Na mestu zamrznitve nastane mehur, ki se po nekaj dneh odlušči. Dobra stran tega posega je, da ne pusti trajnih posledic, kot so brazgotine, slabost pa je v tem, da ga je navadno treba ponavljati na dva do tri tedne, dokler bradavica ne izgine v celoti. Lahko se tudi primeri, da se na robovih zamrznjenega žarišča čez čas pojavijo nove bradavice.
  • Pri elektrodisekaciji bradavice odstranjujejo ob pomoči elektrode oziroma z električnim tokom. Poseg je boleč in največkrat zahteva lokalno anestezijo. Po posegu na mestu bradavice ostane vidna krasta in pozneje brazgotina, zlasti če je poseg obsežen.
  • Bradavice lahko odstranijo tudi z laserjem, kar je navadno boleče.
  • Kirurški poseg pride v poštev pri posamičnih trdovratnih bradavicah. Takšen poseg pusti brazgotino, navadno ga odsvetujejo pri otrocih.

Naravna zdravila

  • Svež mlečnati izloček krvavega mlečnika ali ognjiča nanesete na bradavico in počakate, da se posuši. Postopek ponavljate, dokler bradavica ne izgine.
  • Poskusite lahko tudi s čistim oljem čajevca, ki ga trikrat dnevno nakapate na bradavico.
  • Uporabite lahko tudi ljudsko zdravilo: bradavico natrete z rezino surovega krompirja ali notranjo stranjo bananinega olupka.
  • Še en domači nasvet: ricinovo olje zmešate s pecilnim praškom, z mešanico namažete bradavico, mesto prekrijete z obližem in jo pustite delovati čez noč.

Z neposrednim kožnim stikom se lahko okužimo v bazenih, športnih dvoranah in telovadnicah, otroci pa pridejo v stik z virusom tudi v vrtcu, igralnicah ali pri druženju z vrstniki. Zato je priporočljivo, da na javnih kopališčih ne hodite bosi in po kopanju operete stopala z dezinfekcijskim milom.

 

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki