Boli me spodnji del hrbta

(Foto: Shutterstock)

Sem mlad vrhunski športnik, plezalec, pišem pa vam zato, ker me že dobrega pol leta vse bolj boli spodnji del hrbta. Topa bolečina se je najprej pojavila samo na eni, kasneje tudi na drugi strani. Hrbet me pravzaprav boli ves čas, a različno, odvisno od tega, kaj počnem. Sprva se je bolečina pojavila po daljšem plezanju in pri določenih gibih, najprej je po krajšem počitku minila, potem pa ne več. Kljub počitku in obisku pri terapevtu bolečina ne preneha, moral sem za nekaj časa prekiniti s plezanjem. Kaj mi svetujete?

Hvala,
Andraž

Pozdravljeni, Andraž!

Že iz opisa vaše težave lahko sklepam, da gre za tipično mišično bolečino spodnjega dela hrbta, najverjetneje zaradi nesorazmerja mišične mase in moči med zgornjim in spodnjim delom hrbta. Iz vašega opisa je videti, da nimate znakov draženja hrbteničnih živčnih korenin, bolečina je omejena in se ne širi v zadnjične mišice ali spodnje okončine. Običajna postava športnih plezalcev je zelo dobro razvito mišičevje zgornjega dela trupa, tako spredaj kot zadaj. Na spodnjem delu vidimo tipično lijakasto zožitev mišičevja hrbta. Mišice so na spodnjem delu hrbta slabo razvite, napete in tudi boleče na globok pritisk oziroma gnetenje. Pri tem pa je treba pregledati tudi noge in kolke, ali je njihova gibljivost normalna, vendar bi vam za vsak primer priporočil poleg pregleda pri ortopedu še rentgensko slikanje hrbtenice.

Če bo RTG ledvene hrbtenice pokazal normalno hrbtenico, brez osnih deformacij, brez premikov posameznih vretenc in z ohranjenimi medvretenčnimi prostori in bo tudi klinična slika podobna tipični oziroma opisani in ki je posledica intenzivnega ukvarjanja s plezanjem, ocenjujem, da morate predvsem poskrbeti za pravilen način gibanja in prilagojeno vadbo. Priporočam vam vsaj tri do pet obiskov pri fizioterapevtu, da se naučite vaje za raztegovanje ledvene hrbtenice in mišic, predvsem pa vaje za krepitev mišic spodnjega dela hrbta in trebuha. Dodatno vam svetujem obisk pri kineziologu ali specialnem trenerju za spremembo načina treninga.
V vaš režim treninga bi bilo zelo priporočljivo vnesti še nekaj druge vadbe, morda tudi plavanje. Po redni vadbi in izvajanju posebej naučenih vaj za krepitev obhrbteničnih mišic v ledvenem delu se bo stanje postopoma umirilo.

Torej, če se boste držali navodil in bo ortoped potrdil, da gre zgolj za tipično bolečino plezalcev, lahko pričakujemo, da bodo vsi znaki izginili po nekaj mesecih rednega izvajanja vaj za spodnji del hrbta. Želim vam dobro okrevanje!

  • Specialistični pregled pri ortopedu: 60-100 EUR
  • RTG ledvene hrbtenice; 25-50 EUR
  • 1 x srednja FTH (8 obiskov): 300-400 EUR
SKUPAJ: 385-515 EUR

S sklenjenim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem pri Adriaticu Slovenici (AS) in zavarovanjem Specialisti Plus boste deležni hitrejšega zdravljenja in diagnostičnih preiskav, stroške samoplačniških storitev pa vam bo krila zavarovalnica. Zavarovanje Specialisti Plus krije stroške zdravstvenih storitev v specialističnih ambulantah, različne diagnostične preglede, fizioterapijo in določena zdravila. Pokličite Center Zdravje AS na brezplačno številko 080 81 10, kjer so vam svetovali že pri izbiri zavarovanja, zdaj pa vam bodo pomagali izbrati primernega ortopeda s kratko čakalno vrsto, storitve pa bo namesto vas plačala zavarovalnica.

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki