Spoštovani,

imam 51 let in sem v dokaj dobri telesni kondiciji, s športom se ukvarjam rekreativno in zmerno, poleti plavam, pozimi smučam, dvakrat tedensko hodim in tečem v bližnjem športnem parku. Pred približno dvema letoma sem začel opažati, da mi je pričela izraščati (otekati) kost ob obeh palcih na notranji strani stopala. Opis bolezni, ki naj bi se pojavljala predvsem pri ženskah zaradi premajhnih čevljev, sem našel tudi v več revijah. V lekarni sem si kupil silikonske vložke, ki jih ponoči nosim med prsti, da mi ukrivljajo palec navzven, sicer je ukrivljen proti kazalcu. Ko redno spim s temi vložki, se mi sicer zdi, da mi koristijo, po drugi strani pa sta ti »bunki« ob palcu še vedno rdeči in razboleli. Po drugi strani sem od kolegic v službi slišal, da je ta »ukrivljeni palec« možno operirati. Ker me oteklini vedno bolj motita in bolita, vas prosim za nasvet in sprašujem, ali mi priporočate operacijo.

Hvala in lep pozdrav,
Marko iz Kopra

Pozdravljeni, Marko!

Ker pravite, da ste rekreativni tekač in v dokaj dobri telesni kondiciji, vam svetujem, da s tekom nadaljujete. Za vse, ki niso tako dobro telesno pripravljeni, pa je lahko tek huda obremenitev za telo, zlasti za sklepe, vezi in mišice spodnjih okončin. Poudariti moram, da imajo bolečine v kolenu ali Ahilovi tetivi velikokrat skupni vzrok v nestabilnem stopalu. Ustrezno delovanje stopala je torej nujna zaščita kolen, kolkov in hrbtenice.

Med deformacijami gležnjev in stopal pa je najbolj poznana in razširjena deformacija izkrivljenega nožnega palca ali Hallux valgus. Najverjetneje gre za to težavo tudi pri vas. Gre za deformacijo prve stopalne kosti, ko se palec postopoma postavi v izkrivljen položaj, na notranji strani osnovnega sklepa pa se pojavita kronična oteklina in bolečina. Kostni izrastek na glavici prve stopalnice prinaša bolečino, težave pri hoji in iskanju primerne obutve. Brez ustreznega zdravljenja lahko deformacija napreduje in zelo oteži hojo, tek pa postane nemogoč. Jasnega odgovora, zakaj se pojavi izkrivljen nožni palec, ni. Pogostejši je pri ženskah, pomembno vlogo igra dednost, pa tudi uporaba nepravilne obutve v fazi rasti. Ko težave še niso prehude, pacientom tudi ortopedi priporočamo korektorje stopal, zato vam svetujem, da jih še naprej nosite, pri morebitnem nakupu novih pa se posvetujte še s specialistom ortopedije. Uporaba korektorjev namreč nekoliko omili napredovanje deformacije, vendar vam v napredovali fazi deformacije svetujemo operativno zdravljenje.

Osebno priporočam in že dolga leta uspešno izvajam operacijo tipa SCARF - diafizarno osteotomijo prve stopalnice. Cilj te operacije je, da postane stopalo po operaciji popolnoma funkcionalno in da bolnik lahko po končanem zdravljenju počne vse. Gre za kirurški poseg, ki poteka v splošni ali regionalni anesteziji in traja v povprečju 60 minut. Stopalnico s kirurškim posegom postavimo v pravilen položaj in jo učvrstimo. Pacienti so običajno hospitalizirani čez noč, sledi protibolečinska terapija, po odpustu pa pacient približno pet tednov hodi v pooperativnem čevlju. Ta tip korektivne osteotomije je ena najbolj uspešnih oblik operativnega zdravljenja deformacije izkrivljenega nožnega palca. Uspešnost te metode je namreč kar 85 odstotkov in več. Pri pacientih na kontrolnih pregledih ugotavljamo, da po operaciji nimajo več bolečin pri hoji in nimajo težav pri iskanju primerne obutve, ponovno se lahko vrnejo k svojim športnim aktivnostim, predvsem k teku, saj je funkcija palca v celoti ponovno vzpostavljena.

Danijel Bešič Loredan, dr.med., specialist ortopedske kirurgije
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki