Personalizirana zdravstvena oskrba

 Razvoj inovativnih zdravil in sočasen razvoj preciznih diagnostičnih metod se
osredotočata na izboljšanje življenja bolnikov in dostop do inovativnih rešitev.
Razvoj inovativnih zdravil in sočasen razvoj preciznih diagnostičnih metod se osredotočata na izboljšanje življenja bolnikov in dostop do inovativnih rešitev. (Foto: Shutterstock)

Od zdravljenja bolezni do zdravstvene oskrbe, pri kateri je bolnik najpomembnejši

Ne glede na to, ali govorimo o zdravljenju raka, nalezljivih bolezni ali o drugih resnih nevarnostih za zdravje, se iskanje rešitev za največje izzive zdravstva začne z diagnostičnimi metodami in je od njih tudi odvisno. V zadnjem deset­letju je precizna diagnostika omogočila izjemen napredek v preprečevanju, prepoznavanju in spremljanju bolezni. Napredne diagnostične rešitve ne izboljšujejo samo kakovosti zdravstvene oskrbe in učinkovitosti zdravstvenih sistemov, temveč posameznikom omogočajo tudi večji nadzor nad lastnim zdravjem.

Roche je vodilno svetovno zdravstveno podjetje, ki pod eno streho združuje dve pomembni diviziji – razvoj inovativnih zdravil in sočasen razvoj preciznih diagnostičnih metod. Obe diviziji se osredotočata na izbolj­šanje življenja bolnikov in dostop do inovativnih rešitev, ki vodijo od univerzalnega pristopa, ki se osredotoča na zdravljenje bolezni, k personalizirani obravnavi, ki zagotavlja najustreznejšo oskrbo za vsakega posameznika.

V podjetju menijo, da je izredno pomembno tudi to, da začnemo varno in sistematično zbirati relevantne, za zdaj še vedno preveč razpršene in nepovezane anonimizirane zdravstvene podatke, na podlagi katerih lahko z ustrezno analitiko bolje razumemo človeško biologijo in tako uvedemo posamezniku prilagojeno zdravljenje.

Digitalna revolucija v zdravstvu ponuja nove poti za zbiranje visokokakovostnih podatkov določenega bolnika in njihovo povezovanje s podatki iz velikih zbirk drugih bolnikov za analizo z algoritmi, ki temeljijo na umetni inteligenci. To nam omogoča globlje razumevanje, kako ravnati s posameznikom. Šele takrat lahko vidimo, kaj vsakega od nas ločuje kot posameznika, in to prevedemo v osebno in s tem izboljšano skrb za vsakega posameznika.

Obstaja več kot 200 vrst raka

Na področju zdravljenja raka v Rochu namenjajo zavidljiva sredstva za znanstvene raziskave in razvoj, da bi celovito razumeli biologijo in imunologijo raka. Medicina je še pred nedavnim raka obravnavala kot eno samo bolezen, zdaj pa vemo, da obstaja več kot 200 različnih vrst, od katerih ima vsaka svoje značilnosti in potek. To poznavanje je sprožilo premik od pristopa zdravljenja, ki ustreza vsem (denimo kemoterapija), k posamezniku prilagojeni zdravstveni oskrbi.

Največji napredek pri zdravljenju raka so omogočila nova odkritja v molekularni diagnostiki in tarčnem zdravljenju. Vse bolj se uveljavlja nova paradigma pri zdravljenju raka, kjer se zdravljenje izbira na podlagi genetskih značilnosti tumorja pri vsakem posamezniku ne glede na to, v katerem organu je nastal. Takšno tumor-agnostično zdravljenje omogoča boljše izide zdravljenja tudi bolnikom z redkimi oblikami raka in raki, ki smo jih doslej težko zdravili.

Genomski profili omogočajo vpogled v molekularne značilnosti tumorja

Genomsko profiliranje tumorjev je postalo osnova za personalizirano zdravljenje. Obširni genomski profili omogočajo zdravnikom vpogled v molekularne značilnosti tumorja pri posameznih bolnikih, na podlagi teh značilnosti pa lahko oblikujejo posameznikom prilagojene načrte zdravljenja, kjer je pomembno, da upoštevajo tudi bolnikove želje. Obširno genomsko profiliranje tumorjev je še posebej dragoceno pri bolnikih z razsejanim rakom ali rakom, ki ga je težko zdraviti (rak pljuč, redki raki, raki neznanega izvora).

Zdravljenje lahko poteka tudi doma

»Flexible care« je termin, ki ga v tujini uporabljajo za izvajanje zdravljenja ob času in na lokaciji, ki sta za bolnika najbolj sprejemljiva. Zdravljenje tako lahko poteka bližje bolniku, v manjših bolnišnicah, ambulantah, mobilnih enotah ali doma.

Zdravljenje bolnikov sicer v večini primerov poteka v specializiranih ustanovah in lahko povzroča veliko socialno breme. Pogosto breme je tudi čas vožnje, pri tem pa bolniki potrebujejo še spremstvo svojca, dodatno breme pa je tudi skrb za mladoletne otroke.

V času pandemije SARS-CoV-2 so prilagodljive možnosti zdravljenja postale še pomembnejše, saj se tako zmanjša izpostavljenost bolnikov potencialnim okužbam, kar podpirajo tudi mednarodne smernice za obravnavo bolnikov s COVID-19. S tem se sprostijo zmogljivosti v specializiranih ustanovah, za zdravstveno oskrbo težjih bolnikov pa je na voljo več virov.

Prilagodljive možnosti zdravljenja ne prinašajo koristi samo bolnikom in njihovim bližnjim, temveč omogočajo tudi znižanje stroškov celostne oskrbe bolnikov in pripomorejo k bolj vzdržnemu zdravstvu.

Podjetje Roche z razvojem podkožnih oblik zdravljenja omogoča bolnikom, da na kliniki preživijo krajši čas, ob tem pa ni okrnjena učinkovitost ali varnost zdravil (raziskava Federica). Veliko podkožnih oblik zdravil se že danes aplicira doma (za zdravljenje sladkorne bolezni, multiple skleroze ...).


Praznujmo življenje

Roche je podjetje s 125-letno zgodovino, ki že pet generacij ostaja družinsko podjetje, zvesto svojemu dolgoročnemu poslanstvu. Skrbimo za medicinski napredek, ki spreminja življenja ljudi, ki jim služimo, ob tem pa želimo za polovico zmanjšati breme zdravstvenega varstva za družbo.

Izboljšanje življenja je bilo vedno v središču tega, kar počnemo. Enako pomembno je, da to počnemo tako, da pomagamo in izboljšujemo družbo.

Danes nas več kot sto tisoč v več kot sto državah sodeluje pri raziskovanju in zagotavljanju inovativnih zdravil in diagnostičnih testov, ki pomagajo milijonom ljudi.

Ob svoji 125-letnici vidimo vse razloge za praznovanje. Že življenje samo je praznovanje – bodisi gre za ustvarjanje novih spominov bodisi za uživanje v trenutkih preteklosti.

Razkritje: Objavo članka je podprlo podjetje Roche

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki