Raziskava: Mnenje Slovencev o zdravem življenjskem slogu

Pod pojmom zdrav življenjski slog si nas večina predstavlja zdravo prehrano in telesno aktivnost, kar je tudi bistvo zdravega življenjskega sloga.
Pod pojmom zdrav življenjski slog si nas večina predstavlja zdravo prehrano in telesno aktivnost, kar je tudi bistvo zdravega življenjskega sloga. (Foto: Shutterstock)

Študenti filozofske fakultete smo izvedli raziskavo o mnenju Slovencev o zdravem življenjskem slogu. Ugotovitve kažejo, da je veliko Slovencev pred leti z dietami zmanjševalo telesno težo, zdaj pa vse bolj poudarjajo zdrav način življenja.

Zdravje je nedvomno ena izmed človekovih najpomembnejših vrednot. Ljudje zdravje najpogosteje razumejo kot odsotnost bolezni oziroma bolezen razumejo kot odsotnost zdravja. Toda Svetovna zdravstvena organizacija (angl. World Health Organization, WHO) ga v svoji definiciji iz sredine prejšnjega stoletja opredeljuje tako: »Zdravje je povezava telesnega, duševnega in socialnega dobrega počutja in ne samo odsotnost bolezni in tegob.«

Najprej prehrana

V današnjem času si zaradi hitrega tempa življenja velikokrat »pomagamo« s hitro prehrano. Gre za vnaprej pripravljeno zamrznjeno hrano, ki ne potrebuje predpriprave, zato jo hitro pripravimo. Večina teh izdelkov vsebuje veliko nasičenih maščob, sladkorjev in soli ter precej drugih dodatkov, kot so barvila, in ojačevalci okusa. Poleg velikih količin soli in maščob je slabost hitre prehrane tudi majhna hranilna vrednost. Hitra hrana in način uživanja te hrane privedeta do bolezni – zviša se krvni tlak, povišajo vrednosti holesterola, upočasni metabolizem, poslabša imunski sistem, zmanjša sposobnost normalnega delovanja debelega črevesa. Seveda so posledice v nadaljevanju vse hujše. Najbolj očitna posledica pretiranega prehranjevanja s hitro prehrano pa je debelost.

Diete

Telesno težo pogosto poskušamo uravnavati z različnimi dietami. Pa je to res najbolj primerno? Vsi vemo, da se za diete odločamo, da bi dosegli hitre spremembe, hitre učinke in uspehe. Z dieto sicer lahko hitro izgubimo težo, vendar jo tudi kmalu dobimo nazaj. Osiromašeni jedilniki ne vsebujejo nujnih in vitalnih hranilnih snovi, diete pa lahko privedejo tudi do motenj hranjenja in vplivajo na počutje – zaradi manjših vnosov hrane smo pogosto utrujeni, zaspani, nezainteresirani, zamorjeni.

Zdrav življenjski slog

Pod pojmom zdrav življenjski slog si nas večina predstavlja zdravo prehrano in telesno aktivnost, kar je tudi bistvo zdravega življenjskega sloga. A današnji način življenja nas sili, da večino dneva preživimo sede, v avtomobilu, v šoli, na delovnem mestu, pred televizorjem ali računalnikom. Sodeč po literaturi, so premalo telesno dejavni zlasti ženske, aktivno prebivalstvo v starosti od 25 do 49 let, nižje izobraženi ter socialnoekonomsko ogroženi. Podatki o gibalni oziroma športni dejavnosti prebivalcev Slovenije opozarjajo, da smo premalo telesno dejavni za zaščito svojega zdravja v vseh starostnih skupinah prebivalstva. Podobni podatki prihajajo tudi iz preostalih delov Evrope.

Redna telesna dejavnost pomaga zgraditi in ohranjati zdrave kosti, močne mišice in gibljive sklepe. Zmanjšuje tudi stres, depresijo, strah in osamljenost, spodbuja splošno dobro počutje in samozavest. Telesna dejavnost pomaga vzdrževati normalno telesno težo. Pri ženskah pomaga preprečevati osteoporozo in zmanjševati tveganje za zlom kolka. Zmanjšuje tveganje za pojav bolečin v križu in kolenih.

Mnenje Slovencev o zdravju

V raziskavi, ki smo jo izvedli konec leta 2018, smo obravnavali 50 moških in 67 žensk različnih starosti in izobrazbe. Največ anketirancev je bilo starih od 40 do 50 let, višje ali visoko izobraženih. Zdravje vsem anketirancem veliko pomeni in za večino je to vrednota. Velika večina jih tudi meni, da je vsak posameznik sam odgovoren za svoje zdravje. Ko smo jih povprašali po morebitni čezmerni teži v preteklosti, smo dobili odgovore, da se je 82 odstotkov anketirancev že srečalo s to težavo.

Kar 68 odstotkov je ob tem mnenja, da so v celoti odgovorni za svoje zdravje. Prav vsi so dejali, da so se zaradi zdravja pripravljeni odpovedati procesirani hrani (hitra hrana, cvrtje). Po podatkih, ki smo jih še pridobili, je 72 odstotkov oseb v preteklosti že hujšalo z eno od diet in velika večina je izgubila odvečne kilograme in bila s trenutnim rezultatom zadovoljna. Vendar pa so nam tudi zaupali, da jim nove teže ni uspelo obdržati. Po njihovem mnenju je treba spremeniti življenjski slog. Predlagali so zdravo hrano in gibanje, nadzor nad težo in to sprejeti kot življenjski slog.

Sklep

Za raziskavo smo izbrali zelo zanimivo temo. O tem nas je prepričal dober odziv pri izvedbi. Tudi rezultati raziskave so zanimivi, predvsem zato, ker smo spoznali, da se ljudje zavedajo, kako pomembno je zdravje in kaj lahko zanj naredimo. Vsak posameznik mora začeti pri sebi. In vztrajati.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki