Pri zdravniku

(Foto: Jupiterimages)

Česa ne smemo zamolčati

Obisk pri zdravniku ja lahko tudi prijeten. Na dogodke v zdravnikovi ordinaciji namreč lahko vplivamo tudi sami, in sicer tako, da se na obisk pripravimo. Tako odpravimo slabo voljo pred pregledom in hkrati olajšamo delo zdravniku. Preden se odpravimo od doma, moramo razmisliti, o čem bi se radi pogovorili z zdravnikom. Pri tem se moramo seveda osredotočiti na trenutne težave, potrebe in simptome, saj bi pregled trajal večno, če bi zdravniku pripovedovali zgodbe, ki za naše zdravje (oziroma bolezen) niso pomembne.

In kaj je tisto, kar je pomembno, kar vpliva na naše zdravje?

1. Prehranjevalne navade.
Zdravniku mora vedeti, ali se prehranjujemo zdravo, ali pa se pogosto predajamo pregreham. Zanimati bi ga utegnilo tudi to, ali jedem pogosto dodajamo kislo smetano, obilo začimb ali soli.

2. Poklic.

Zdravnik mora vedeti, kako stresno delo opravljamo. Pomemben je tudi podatek o morebitni izpostavljenosti niklju, radioaktivnemu sevanju ali strupenim snovem.

3. Spanje.

Če zvečer ne moremo zaspati, če je naš spanec rahel in se ponoči pogosto zbujamo ali pa smo budni že pred zoro, moramo to obvezno povedati zdravniku.

4. Družinske težave
.
Na naše zdravje pomembno vplivajo razmere v družini, zato se moramo o njih pogovoriti z zdravnikom. Med družinske težave štejemo ločitev ali razpad zveze, bolezen ali smrt bližnjega, denarne težave in podobno.

5. Življenjski slog
.
Zdravnika zanima predvsem to, kako pogosto (če sploh) in s katerim športom se ukvarjamo.

6. Stres
.
Pri tem moramo biti pozorni na prostor, v katerem delamo. Če je hrupen, moramo s tem seznaniti zdravnika.

7. Odnos do zdravja.

Najprej moramo biti povsem pošteni do sebe in ugotoviti, ali res nameravamo opustiti kajenje, se redno ukvarjati s športom ali spremeniti prehranjevalne razvade. Z lažnimi obljubami namreč škodimo le sami sebi, zdravnika pa oviramo pri delu.

8. Zgodovina družinskih bolezni.

Zdravnik mora vedeti za bolezni in težave, ki so se pojavljale v širšem družinskem krogu. Sem spadajo bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, težave z ledvicami in rak.

9. Veliki življenjski dogodki
.
Če smo se nedavno upokojili, dobili otroka ali se poročili, moramo to omeniti zdravniku.

10. Življenjske navade
.
Zdravnik mora vedeti, ali živimo sami ali ne.

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki