Preprečite prhljaj

(Foto: Dreamstime)

Nad prhljaj z življenskim slogom in prehrano

Čeprav prhljaj v večini primerov ni bolezen, prej motnja ali nadloga, je hoditi naokrog z belimi kosmi na glavi ali ramenih sila neprijetno, zlasti če ga opazite pred pomembnim poslovnim sestankom ali romantičnim srečanjem.

Z ramen, pa tudi trepalnic in obrvi otresamo posledico prehitre rasti kožnih celic, ki se dogaja na vsej površini kože, torej tudi na lasišču. Celotno kožo navadno zamenjamo v 28 dneh, če pa je ciklus hitrejši, odmrle celice nimajo časa odpasti s telesa, zato se začnejo kopičiti. Pojav imenujemo prhljaj in je torej posledica prehitrega obnavljanja kože. Tudi las si navadno ne umivamo vsak dan, čeprav se tudi lasišče znoji in so lasje nenehno izpostavljeni onesnaženemu zraku ter agresivnim kemikalijam.

Vzroki
Vzroki za pospešen ciklus kožnih celic so lahko zunanji ali notranji. Pogost zunanji vzrok za prhljaj je glivica pityrosporum ovalis, ki je sicer navzoča na lasišču vsakega človeka in v normalnih okoliščinah ni škodljiva. Toda če se preveč razmnoži, povzroči nastanek nadležnih belih luskin, ki jih navadno spremlja srbenje.

Na nastanek prhljaja lahko vpliva sprememba vremenskih razmer (glivice za razvoj potrebujejo primerno temperaturo in vlago), kar bi lahko šteli med zunanje vzroke, med notranje pa prehod s poletne na zimsko hrano, ki je veliko težja, bolj mastna in kalorična, zaradi česar telo izloča več maščob, to pa tudi lahko povzroči prhljaj.

Ni "nalezljiv"
V nasprotju s splošno razširjenim prepričanjem, se prhljaja ne moremo "nalesti" pri frizerju, tudi ga ne dobimo tako, da se počešemo z glavnikom človeka, ki ga ima. Prhljaj nastane izključno zaradi notranjega ali zunanjega vzroka. Pojavi se lahko tudi v času dojenja ali pri mladih v obdobju odraščanja, ko v telesu poteka povečano
hormonsko delovanje.

Odpravljanje
Vzroke najprej poskusimo poiskati pri sebi ter razmisliti o svojem življenjskem slogu in prehranjevanju, ki sta najpogostejša vzroka za nastanek prhljaja. Z las namreč lahko razberemo vse, kar se dogaja v telesu. Najprej preverimo in odstranimo zunanje vzroke, saj je pri notranjih vzrokih prhljaj opozorilo, da je z našim telesom nekaj narobe. Preverimo, ali morda uporabljamo preveč agresivnih preparatov za lase, poskrbimo, da voda pri umivanju ne bo prevroča in masaža ne pregroba. Poskusimo z losjonom ali šamponom proti prhljaju, ki ju izberimo previdno in po nasvetu farmacevta.

Losjoni navadno vsebujejo izvlečke koprive, arnike, timijana in rožmarina, namenjeni pa so vsakodnevni negi za boljšo prekrvljenost kože in krepitev lasišča. Šamponi lahko vsebujejo cinkov pirition, prečiščen premogov katran in druge snovi za zaviranje razmnoževanja glivice pityrosporum ovale, nikakor pa ne bi smeli poškodovati kislinsko-maščobne obloge na lasišču. Toda ta sredstva so primerna samo za blage oblike prhljaja. Pri trdovratnejši obliki je treba lasišče zdraviti; če se poleg prhljaja pojavi še rdečica ali celo vnetje, je nujno poiskati pomoč zdravnika.

Prhljaj ni dedna anomalija, tudi ni enkraten ali kroničen pojav. Seveda se lahko ponovi, zlasti če ne odkrijemo in odpravimo pravih vzrokov. Podobno kot pri debelosti lahko človek sicer shujša, če pa se pri tem ne bo dotaknil pravega razloga za debelost, se utegne spet zrediti.

Zunanji vzroki:
  • mikroorganizmi, glivica pityrosporum ovalis,
  • preveč agresivni preparati, ki izsušijo kožo,
  • opeklina s fenom,
  • groba masaža, prevroča voda, praskanje lasišča,
  • vremenske razmere.
Notranji vzroki:
  • stres,
  • slabše delovanje notranjih organov,
  • porušeno hormonsko ravnovesje.
Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki