Kaj sporoča barva jezika?

Barva, tekstura in vlažnost jezika so prvo ogledalo našega zdravja.
Barva, tekstura in vlažnost jezika so prvo ogledalo našega zdravja.

Ko pridemo k zdravniku z bolečim grlom, je prva stvar, za katero nas prosi, da mu pokažemo jezik. Barva, tekstura in vlažnost jezika so namreč prvo ogledalo našega zdravja.

Jezik je skupina mišic, s katerimi okušamo hrano in pijačo, požiramo in se pogovarjamo. Zlasti pozorno
jezik opazujejo strokovnjaki alternativne medicine. Jezik je zelo prekrvavljen, zaradi stalnega nastajanja sline pa se ves čas čisti ter odstranjuje škodljive bakterije, ki nastajajo v ustni votlini. Zato pregled jezika lahko odkrije marsikatero zdravstveno težavo, čeprav se človek počuti še povsem dobro in zdravo.


Prvi znaki

Če jezik spremeni barvo, oteče, otrdi, postane boleč ali so se na njem pojavili čudni madeži ali obloge, to zagotovo pomeni, da nekaj v telesu ne deluje tako, kot bi moralo. Lahko gre za pomanjkanje kakšnega vitamina ali pa resnejše zdravstvene težave, ki zahtevajo zdravniško pomoč. Nikar ne prezrite naslednjih sprememb na jeziku.

Ko jezik potemni

Jezik potemni ali postane črn najpogosteje zaradi uživanja nekaterih vrst hrane in pijače, kot so kava in rdeče vino, tobak ali borovnice, lahko pa potemni skoraj do črnega tudi zaradi obloge iz bakterij in glivic. Vzrok za to je običajno slabša ustna higiena, kar pomeni, da ne gre za nevarno stanje, čeprav je videti grdo. Tudi nekateri antibiotiki ter drugi pripravki, kot tudi ustne vodice so lahko odgovorni za črnikast barvni odtenek jezika. A če črna obarvanost traja več kot deset dni, se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

Rumen jezik

Jezik postane rumen najpogosteje zaradi tega, kar zaužijemo, lahko je posledica slabe higiene kot tudi refluksa oziroma zgage. Rumenkasta barva lahko nakazuje tudi na vnetje nekje v organizmu. Podobno kot pri črnem jeziku je lahko tudi rumena barva posledica nakopičenih bakterij. Poleg tega gre lahko za vnete brbončice, ki se prej vnamejo, če so usta preveč suha oziroma telesu na splošno primanjkuje vode, če človek diha skozi usta, namesto skozi nos, ob povišani telesni temperaturi, v primeru pretiranega izpostavljanja tobačnemu dimu ... Rešitev je dosledna higiena ustne votline, več vode in strganje jezika.

Vijoličen jezik

Vijolična barva izdaja slabši obtok – temno vijolična barva jezika je lahko znak slabe cirkulacije in visokega holesterola v krvi. Najpogosteje gre sicer za posledico slabe prehrane in premalo telesne aktivnosti, slabša prekrvavljenost pa lahko povzroči tudi depresijo ali padec energije.

Svetlo rdeč jezik

Svetlo rdeča barva sporoča pomanjkanje vitamina B12 – če se naravno rožnat jezik naenkrat obarva svetlo rdeče, to lahko kaže na pomanjkanje vitamina B12. Ta je nujen za rdeče krvničke, ki organizem hranijo s kisikom, njegovo pomanjkanje pa lahko povzroči nevrološke težave. Prav zato priporočajo večji vnos živil, bogatih z B12, kot so meso, tuna, losos in mlečni izdelki.

Bel jezik

Bela barva nakazuje glivično okužbo – bela barva jezika lahko kaže na razmah glivice kandide, pa tudi na avtoimuno bolezen vitiligo, zamejeno depigmentacijo, ki se najpogosteje pojavi na rokah, stopalih, obrazu in jeziku. Okužba s kandido je najpogosteje posledica daljšega jemanja antibiotikov, pa tudi splošnega padca imunosti. Jezik lahko postane bel tudi pri levkoplakiji, stanju, pri katerem nastajajo beli madeži v ustni votlini. Gre za rašče, ki so lahko včasih začetek karcinoma.

Jezik kot jagoda

To je jezik, pri katerem okušalne brbončice otečejo in se zdi, da imajo gladko povšino, podobno semenčicam jagode. Če je jezik obarvan svetlo rdeče in ga spremlja povišana temperatura, takoj obiščite zdravnika. Jezik je lahko podoben jagodi iz več razlogov. Eden od njih je pomanjakanje vitamina B12 in folne kisline. Lahko gre tudi za škrlatinko, steptokokno vnetje, pri kateri je temperatura povišana in je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč. Obstaja še ena bolezen, pri kateri je jezik podoben jagodi – kawasakijeva bolezen, ki je pogostejša pri otrocih, mlajših od pet let. Gre za motnjo, za katero je značilno vnetje krvnih žil v celem telesu. Tudi to bolezen spremlja povišana temperatura, zato je potrebna zdravniška oskrba.

Rjavi madeži

Rjavi madeži na jeziku lahko nakazujejo na melanom. Obiščite svojega osebnega zdravnika.

Brez okusa

Izguba sposobnosti okušanja ali občutek mravljinčenja – najpogosteje gre za posledico poškodb živčnega sistema. Pogosto je tudi po zobozdravstvenem posegu, a tudi pri možganski kapi. Takrat se poleg odsotnosti okušanja pojavlja tudi občutek mravljinčenja.


BARVE JEZIKA

 • rumen jezik je znak vnetja,
 • temna barva izdaja slabši obtok,
 • svetlo rdeča barva sporoča pomanjkanje vitamina B12 ,
 • bela barva nakazuje glivično okužbo.

BULICE ALI BOLEČINA
Glavni razlogi za nastanek bulic ali bolečine v katerem koli delu jezika so:
 • sladkorna bolezen in slabokrvnost, ki so lahko razlog za vnetje jezika,
 • kajenje lahko vzdraži jezik in povzroči bolečino,
 • opeklina z vročo hrano ali pijačo ali pa ste se v jezik ugriznili med žvečenjem,
 • nekatere ženske čutijo pekoč občutek na jeziku v postmenopavzi,
 • stres lahko povzroči nastanek razjed na jeziku,
 • oralni karcinom je pogostejši pri kadilcih in alkoholikih – obiščite zdravnika, če bolečina traja dlje kot dva tedna,
 • razpoke ali majhne vreznine na površju jezika lahko povzročjo glivične okužbe.
PREBERITE ŠE:
Zdravnik odgovarja: Jezik

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki