Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kdaj priporočamo terapijo s trombocitno plazmo?


Spoštovani,

pišem vam, ker imam že dlje časa težave s koleni. Stara sem 56 let in sem razmeroma zdrava, z normalno težo, ne uživam nobenih zdravil. Priznam, da se premalo gibam. Res pa je, da hodim približno dvakrat na mesec v bazen in nekje 4-5 krat na teden na približno pol urne sprehode, sicer ne telovadim. Včasih sem bila bolj aktivna, zdaj pa imam že nekaj časa nestabilni in včasih bolj, včasih manj boleči obe koleni, eno mi celo kleca in je malo otečeno. Znanci so mi svetovali, naj se pozanimam o sodobnem zdravljenju s trombocitno plazmo. Kaj pomeni zdravljenje s trombocitno plazmo, kako poteka in kdaj ga priporočate?

Maja iz Ljutomera
Spoštovani!

Zdravljenje z aktivirano trombocitno plazmo (PRP) pride v poštev predvsem pri indikacijah, kot so začetna obraba sklepov (koleno, gleženj, rama), tendinitis in kalcinacije rotatorne manšete v ramenu, tendinopatija Ahilove tetive ali patelarnega ligamenta (bolečine ali poškodbe obojega), epikondilitis komolca (poljudno temu vnetju rečemo tudi teniški ali golf komolec, odvisno od lokacije vnetja), plantarni fascitis (poškodbe stopalnega loka) in druge poškodbe mišic in ligamentov.

Zdravljenje poteka tako, da bolniku odvzamemo epruveto venozne krvi, ki se nato v posebni aparaturi centrifugira. Na ta način se loči koncentrirana krvna plazma s trombociti (krvne ploščice) od ostalih celic.
Trombocitno plazmo nato specialist ortoped vbrizga v predel, ki ga želimo zdraviti. Vbrizganje se lahko opravi pod ultrazvočno kontrolo. Trombociti se v tkivu aktivirajo in sproščajo številne rastne faktorje, ki sprožijo in pospešijo obnovitvene in zdravilne procese.

V ambulanti Zdravje AS na Vojkovi 48 v Ljubljani izvajamo zdravljenje z aktivirano trombocitno plazmo (PRP). Poseg se opravi ambulantno in ni boleč. Pri vbrizgavanju plazme običajno ni potrebna lokalna anestezija. Večinoma so potrebne tri terapije v razmiku 14 dni. Po terapijah lahko bolnik izvaja normalne dnevne in športne aktivnosti, med zdravljenjem pa ne sme prejemati nesteroidnih antirevmatikov ali kortikosteroidov. Pri zdravljenju obrabe sklepov pa obstaja tudi možnost uporabe kombinacije PRP in hialuronske kisline.

Pred zdravljenjem s PRP so seveda potrebni pregled in ustrezne diagnostične preiskave. Za podrobnejše informacije lahko kontaktirate ambulanto na info@ zdravje-as.si ali 030/704 438.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

adriatic slovenica , trombocitna plazma

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.