Zadah

 • T.ko
 • torek, 18. maj 2010
(Foto: Dreamstime)

Sovražnik družabnega življenja

Ste na zmenku z osebo, ki vas privlači. Izgubljena v pogovoru sta pozabila na čas in izgubila občutek za okolico. Čutite, da je med vama preskočila iskrica. Pričakujete in želite si poljub. Ko se približuje trenutek, v trebuhu čutite vse močnejše metuljčke. Vajina obraza se zbližata … in nato začutite neprijeten zadah iz ust. Kar bi bil lahko lep trenutek, se spremeni v neprijeten položaj.
 

Zadah je lahko velika težava, vendar ne samo pri poljubljanju, temveč tudi v vsakodnevni komunikaciji. K sreči se je proti tej težavi možno boriti. Značilen odbijajoč zadah iz ust nastane, če se na določenem mestu čezmerno razmnožijo anaerobne bakterije, ki razkrajajo beljakovine. Tako nastanejo hlapne žveplove spojine z močnim in neprijetnim vonjem. O kroničnem zadahu iz ust, strokovno poimenovanem halitoza, govorimo, kadar zadah ne mine po umivanju zob in nas pesti vsak dan. Ocenjujejo, da ima vsak deseti odrasel človek občasno težave zaradi zadaha.

Vzroki so lahko različni …
Vzroki za slab zadah so bodisi oralni (ustni) bodisi ekstraoralni (izven ust). Zadah običajno nastane zaradi bakterijskega razpada organskih snovi v ustih, nosu, žrelu, požiralniku in pljučih. Gnijejo lahko ostanki hrane, vnetne in druge celice, beljakovine v slini in izcedku iz nosu, kri in tujki. Med vzroke za zadah spadajo še tudi slaba ustna higiena, vnetje obzobnih tkiv, vnetje dlesni in izcedek iz nosu po zadnji strani žrela. Tudi na hrbtišču jezika lahko nastajajo obloge. Na sluznici jezika se namreč pogosto nabirajo ostanki hrane, sluz, slina in celice, ki so odlično gojišče za bakterije. Ti vzroki so največkrat prepleteni, saj v ustni votlini ni anatomskih ovir za bakterije, vnetne celice in slino.

Slab zadah lahko povzročijo tudi vnetja in bolezni:

 • kronično vnetje mandljev, žrela ali obnosnih sinusov,
 • vnetje nosne sluznice, 
 • tujki v nosu in požiralniku,
 • organske ali funkcionalne zožitve požiralnika, 
 • vnetje požiralnika, 
 • kronični bronhitis, 
 • bronhiektazija, 
 • absces pljuč, 
 • pljučni rak, 
 • povišana telesna temperatura, 
 • izčrpanost, 
 • jetrna in ledvična obolenja, 
 • sladkorna bolezen.

Čebula, cigarete …
Ljudje se med seboj razlikujemo, zato so nekateri bolj občutljivi na zadah, ki ga povzročijo posamezne vrste hrane, druge pa zadah po, denimo, ribah, sploh ne moti. Pomemben vzrok za zadah so lahko tudi cigarete, kava in alkohol. V takih primerih bodo za kratek čas pomagali nekateri žvečilni ali bomboni brez sladkorja.

Jutranji zadah
Pri zadahu igra pomembno vlogo tudi slina. Ponoči, ko je v ustih malo sline, ta slabše izpira usta, zato imamo jutranji zadah, ki je nekaj običajnega. Normalen je tudi zadah, ki nastane, če dalj časa ne zaužijemo hrane ali smo dehidrirani (premalo pijemo).

Odstranjevanje zadaha
Zdravljenje kroničnega zadaha poteka z odstranjevanjem bakterij, ki proizvajajo vodikov sulfid. Največkrat odstranijo mesta, na katerih uspevajo te bakterije. Ker so vzroki za zadah najpogosteje v ustih, se z zdravljenjem ukvarja zobozdravnik, ki lahko zamenja zalivke, izruje in izdela nove zalivke v zobeh s kariesom ter odstrani zobne obloge. Svetuje lahko primernejšo zobno kremo in opozori na skrbnejšo ustno higieno. Kadar zadah povzročijo obloge na korenu jezika, priporočajo odstranjevanje oblog s posebno ščetko za jezik ter izpiranje in grgranje z ustno vodo. Za nos predpišejo razpršilo. Če imate slab zadah, čeprav redno in dobro skrbite za ustno higieno, zanj nemara obstaja kak drug vzrok. Če zobozdravnik vzroka za zadah ne bo našel v ustih ali bo posumil, da gre za druge vzroke, vas bo napotil k specialistu.

Redna ustna higiena
V ustni votlini je več mikroorganizmov, kot je prebivalcev Zemlje. Delijo jih na bakterije, glive in viruse, najti pa jih je na najrazličnejših mestih v naših ustih − med zobmi, pod jezikom, na obzobnih tkivih … Temeljna funkcija ustne higiene je preprečevanje kariesa, tanke in lepljive plasti bakterij, ki se nenehno nabirajo na zobeh. Bakterije reagirajo s sladkorjem, ki pride v usta s hrano, in tako ustvarjajo kisline, ki napadajo in slabijo zobno sklenino. Tako v sklenini nastajajo drobne razpoke.

V primeru slabe ustne higiene bakterije lahko povzročijo vnetje dlesni (gingivitis). Dlesni so otekle in rahlo pordele, med ščetkanjem ali uživanjem trše hrane pa lahko nastopi tudi krvavitev. Če vnetja ne zdravimo, se lahko razvije v kronični gingivitis. Dlesen postane temnejše rdeče barve, gladka in napeta. Če vnetje traja dalj časa, se z dlesni razširi na obzobno kost. V takšnih primerih govorimo o parodontozi. Če vnetja ne zaustavimo, se kost raztaplja, izgineva, dlesen se umika, zob postaja na videz daljši. Ker takšen zob ni več ustrezno oprt s kostjo, postane majav in utegne celo izpasti. Ko se ta bolezen že razvije, je zdravljenje pri zobozdravniku neizbežno.

Kako to sporočiti sogovorniku?
Zelo neprijetno utegne biti, kadar ima sodelavec, sošolec ali prijatelj slab zadah, vi pa morate z njim sodelovati pri projektu, seminarski nalogi … Običajno neradi povemo, da nekomu smrdi iz ust, saj je to neprijetno za nas in sogovornika. V zadregi se lahko znajdemo že, če ima šef ali učitelj med zobmi ostanek solate ali odpeto zadrgo. Vseeno poskusite to povedati, kot da gre za nekaj povsem normalnega, saj tudi je. Po kratki zadregi vam bo nemara celo hvaležen. Če ste manj pogumni ali se vam zdi, da vam bo oseba zamerila, če ji boste povedali za neprijeten zadah (izognite se izrazu, da mu smrdi iz ust), se temu lahko izognete tako, da ji ponudite bombon ali žvečilni gumi.

NAJPOGOSTEJŠI MITI O SLABEM ZADAHU

1. Z izpiranjem ust uničite slab zadah.
Izpiranje zob in ustne votline z ustno vodo odstrani zadah le za kratek čas. Sicer pa so najprimernejše antiseptične ustne vode in tiste, ki so namenjene proti zobni gnilobi. Povprašajte zobozdravnika, kaj vam priporoča.

2. Če si umivate zobe, ne morete imeti slabega zadaha.
Obstajajo številni bolezenski vzroki, zaradi katerih utegnete imeti slab zadah. Če dobro skrbite za ustno higieno (pravilno ščetkanje dvakrat na dan, uporaba zobne nitke in ustne vode), se posvetujte z zobozdravnikom.

3. Z dahom v dlani je možno preveriti, ali imamo zadah.
Napačno! Pri dahu v dlani ne uporabimo grla enako kot takrat, ko govorimo. Med govorjenjem izhaja zrak iz zadnjega dela ust in prav tam nastaja zadah. Pri dihanju izhaja zrak pretežno iz sprednjega dela ust. Poleg tega se navadimo na svoje vonjave, zato nam je še težje ugotoviti, ali imamo slab zadah.


NAVETI ZA BOLJ SVEŽ ZADAH

1. Poskrbite za zdrave zobe
Naučite se pravilnega ščetkanja. V višini dlesni držite ščetko pod kotom 45 stopinj in s krožnimi gibi očistite vsak zob. Tako oščetkajte zunanjo stran in ne pozabite na dlesni. Pri notranjih delih ščetko držite naravnost in vrh ščetke nežno pomikajte navzgor in navzdol. Skrbno oščetkajte zobe, s katerimi žvečite. S kratkimi potegi očistite notranji del zob.Očistite tudi jezik.

 • Ščetko zamenjajte vsake tri mesece in po vsaki bolezni. 
 • Za čiščenje obzobnih predelov uporabljajte zobno nitko. 
 • Pri ustni higieni so v pomoč tudi ustne vode za izpiranje ustne votline (običajno vsebujejo fluor), s katerimi boste dodatno očistili usta. 
 • Med umivanjem zob oščetkajte jezik, saj se bakterije zadržujejo tudi v oblogah na sluznici jezika. Obstajajo tudi ščetke, namenjene za umivanje jezika. 
 • Zobozdravnika obiščite dvakrat na leto. Redni pregledi vam bodo pomagali preprečiti prav to, česar se bojite – bolečine. Vsako odlašanje obiska povečuje možnost dodatnih zapletov. 
 • Izogibajte se sladkorju in uživajte hrano, bogato s kalcijem.

2. Redno jejte in pijte
Z izsuševanjem ustne votline se ustvarijo razmere, v katerih se bakterije hitreje razmnožujejo. Zadah se zato lahko pojavi, če ste dehidrirani, znano pa je tudi, da imajo zadah ljudje, ki so na postu. Zadahu se lahko izognete tako, da redno pijete in ne preskakujete obrokov.

3. Pazite na hrano
Mleko, sir in jogurt kopičijo laktozo v ustih, bakterije pa laktozo pretvarjajo v snovi, ki povzročajo slab zadah. Če je pred vami zmenek, se izogibajte čebuli, česnu in kavi.

4. Hitra samopomoč
Pomagajte si z žvečilnim gumijem, bombonom brez sladkorja, pršilom, lističi ali ustno vodo za svež dah.

Ali ste vedeli?
Stopnjo zadaha je mogoče oceniti subjektivno, tako da tisti, ki meni, da ima zadah, drugemu dahne v nos. V nekaterih ambulantah za merjenje ustnega zadaha uporabljajo poseben merilnik. To je majhen namizni plinski monitor, ki meri hlapne žveplove spojine v zraku. Z njim potrdijo ustni zadah in ocenijo njegovo stopnjo.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki