Prva opazovalna študija konoplje v Sloveniji

Čeprav naš zakon ne omogoča uporabe konoplje v medicinske namene, saj jo še vedno uvršča v prvo skupino prepovedanih drog, skupaj s heroinom, pa od lanskega leta, poteka prva opazovalna študija v Sloveniji pri otrocih z epilepsijo.

Prof. dr. David Neubauer, pediater in specialist otroške nevrologije na pediatrični kliniki v Ljubljani, primerja delovanje sintetičnega zdravila kanabidiola, ki je v Sloveniji na voljo že nekaj let, in pa naravni ekstrakt iz konoplje. Stranskih učinkov ni bilo, rezultati pa so osupljivi.

»Z zdravljenjem smo začeli v začetku leta 2015, in sicer smo uvozili v ta namen sintetični produkt firme Bionorica. Z njim smo zdravili 20 otrok s trdovratno epilepsijo in prvi rezultati so zelo dobri, saj je pri nekako 70 odstotkih prišlo do pomembnega zmanjšanja napadov (50 odstotkov ali več), pri nekaterih pa so celo povsem prenehali in izboljšale so se jim celo gibalne in kognitivne sposobnosti. Pomembno je poudariti, da pri nobenem ni prišlo do stranskih učinkov, razen pri enem, kjer pa je bil prekoračen priporočen dnevni odmerek/kg telesne teže!

Sledili smo tudi otrokom, katerih starši so nam povedali, da jih zdravijo z naravno medicinsko konopljo v obliki konopljine smole šarlotina mreža. V tej skupini je 20 otrok in rezultati so zelo podobni, kar se tiče zmanjšanja števila epileptičnih napadov, dodatno je pri nekaterih prišlo tudi do bolj umirjene vedenjske slike, da imajo boljše spanje, boljši apetit (kot pri sintetičnem CBD) in izboljšanje kognitivnih in motoričnih funkcij,« pojasnjuje prof. dr. David Neubauer.

Tudi na Oddelku za akutno paliativno oskrbo Onkološkega Inštituta v Ljubljani prim. Jožica Červek, dr. med., uvaja terapijo s kanabinoidi v paliativni medicini. Svoje delo je predstavila tudi že v tujini na strokovnih srečanjih. »Bazične preiskave na celičnih kulturah in živalih nakazujejo antiproliferativni celični učinek kanabinoidov in možnost, da upočasnjujejo rakavo rast in metastaziranje. Kanabinoidi so učinkoviti predvsem pri obravnavi kronične nevropatske bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo, poškodbi brahialnega pleteža, okužbi s HIV, revmatoidnem artritisu, nevralgiji in bolečini bolnikov z rakom.

Pozitivni učinki uporabe kanabinoidov so bili dokazani tudi v manjših študijah pri disfunkciji mehurja, tikih pri tourettovem sindromu, diskinezijah pri parkinsonovi bolezni, spastičnosti, srbenju, glavkomu, epilepsiji in astmi. Pri nas lahko uporabljamo preparate medicinske konoplje, kot sta dronabinol in nabilone, oba sintetična analoga THC za stimulacijo apetita, delujeta pa tudi kot antiemetik in analgetik, ter nabiximols, ki je naravni ekstrakt konoplje, s kombinacijo THC, CBD in drugih kanabinoidov za nevropatsko bolečino in spastičnost. Zaradi čistosti, večje učinkovitosti in manj neželenih učinkov je bolj priporočljiva raba naravnih kanabinoidov, pridobljenih iz rastline konoplje, kot pa raba sintetično proizvedenega THC.«

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki